Разграбили първия „Барон Мюнхаузен“ като топъл хляб, далеч по-късно разбрали кой е авторът

През 1785 година в Лондон се появила на бял свят една малка книга за приключенията и пътуванията на барон Мюнхаузен. Читателите разграбили тази книга като топъл хляб.

Германският писател Бюргер превел текста от петото английско издание на немски език и дълго време литераторите смятали, че именно той е нейният автор.

През 1824 година животописецът на Бюргер открил, че истинският автор на тази книга не е Бюргер, а Рудолф Ерих Распе (1737–1794), известен на времето писател, археолог и естественик. Распе е бил високообразован човек, роден в Хановер. Твърде отрано той заминал за Англия и там спечелил широка известност.

„Барон Мюнхаузен“ и неговите приключения – в Кукления театър неделно

Рудолф Ерих Распе е германски писател. Изучава история, класическа филология, археология и геология в Гьотингенския университет (1755 – 1756) и в Лайпцигския университет (1756 – 1759). Дипломира се с изпит по право в Гьотинген през 1760 г. От 1761 г. работи като библиотекар в Кралската библиотека в Хановер. През 1767 г. е поканен за куратор в Museum Fridericianum в Касел и заедно с това за професор по старините в тамошния университет (Collegium Carolinum).

През 1769 г. е избран за член на Британското кралско научно дружество.

През 1773 година гостува в дома на прочутия барон Мюнхаузен и слуша историите му. Две години по-късно е принуден да отиде във Великобритания. В Лондон публикува книгата „Приключенията на барон Мюнхаузен“, която се превръща в най-популярното произведение на немската литература от XVIII век.

Запознайте се – Карл Фридрих Йероним, барон фон Мюнхаузен

През 1774 г. е публикувана студията му за вулканичния произход на планините в Хесен: „Beytrag zur alleraltesten und naturlichen Historie von Hesse“. В Англия Распе превежда природонаучни текстове от немски на английски, което затвърждава реномето му на геолог. Особено важна е публикацията през 1776 г. на английски на студията за вулканичния произход на планините в Хесен: „An account of some German volcanos“.

През 1781 г. превежда на английски „Натан“ на Лесинг.

Както ЗАРАТА вече писа, човекът, вдъхновил Распе да напише своите весели разкази, не е измислен. Той се нарича Карл-Фридрих-Иероним барон Фон Мюнхаузен.

 


image0 (9K)