Разсекретиха близо 3000 документа, свързани с убийството на президента Кенеди

Публикуваха близо 3000 секретни документа, свързани с убийството на президента Джон Кенеди. Президентът на САЩ Кенеди беше убит в Далас на 22 ноември 1963 година.

Първоначално се очакваше да бъдат огласени 3100 документа. Но в интернет снощи бяха качени 2891. Те са достъпни на сайта на Американските национални архиви.

[ad id=“255238″]

Публикуването на останалите бе отложено по настояване на ФБР и ЦРУ. Агенциите настояват, че те са твърде поверителни и засягат националната сигурност.

Правителството на американския президент Доналд Тръмп се съгласи с отлагането и даде на ФБР и ЦРУ срок от 180 дни, в който да проучат отново останалите документи и да се аргументират защо те не бива да се огласяват, посочват източниците, пожелали анонимност.

В досиетата има поверителна информация, най-вече за информаторите и ролята им в разследванията, подчертава един от източниците.
Президентът иска да се увери, че има пълна прозрачност по въпроса и иска тази информация да се огласи възможно най-бързо, отбеляза той.

Около 30 000 документа са били публикувани досега с редакции. Националният архив планира да ги качи на уебсайта си, пише dir.bg

Опитите да се свърже с Русия убийството на Джон Кенеди са „дивашки инсинуации“, които предизвикват „потрес“. Това заяви вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

[ad id=“225664″]

Изявлението на Захарова  беше по повод публикации в американски медии, че при пребиваването си в СССР, убиецът на Кенеди, Ли Харви Осуалд е имал възможност да установи контакт със съветските тайни служби и да премине съответното обучение.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)