Рашидов: Бойко е уникален! Цецо трябваше малко да спре с апартаментите

„Ние не можем да децентрализираме естетиката на градската среда. Всичките скулптури сме ги турили на 5 дка централна площ – 27, изброил съм ги. Това е лудост. Паметникът се прави, за да децентрализира. Паметникът – на едно място, шадраванът – на друго. И всеки квартал има свой облик.“ Това заяви в ефира на БНТ председателят на Комисията по култура в парламента и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Той даде пример с Берлин, където всеки квартал има свой облик.

Вежди Рашидов изтъкна, че е инициирал въвеждането на големи глоби за вандалите, съсипващи и драскащи паметници.

„Паметник идва от „памет“! Който драска паметници, е престъпник! Законът изрично казва – има неприкосновеност да държавната и частната собственост. Въпросът е друг. Много са драстични законите в Европа. Не защото и там няма проблеми, но не са като при нас. Нашето е разграден двор, безнаказаност. Имаме едно богатство и едно леке ще го съсипе! Трябва да си толкова ниско паднал, без морал… Законите трябва да са драстични“, отбеляза бившият министър на културата.

„В Германия има драконовски мерки за това. Законът трябва да е бич. Ние не спазваме законите. А чрез лостовете на властта това може да се спре. Прилагай закона! Закон не се дискутира, закон се изпълнява“, заяви още Рашидов.

На въпрос какво става в парламента и дали е по-трудно без Цветан Цветанов, той отговори: „Незаменими хора няма. Аз съм имал проблеми с Цветанов. С него не сме си говорили с години, когато бях министър. В крайна сметка партията е на премиера Борисов – той я изгради, той е лидерът. Все едно чиракът да вземе решение. Хората понякога с любов се женят и в един момент се разделят. Така е в семейството. И партията е едно семейство!“.

„Цецо трябваше малко да спре с апартаментите“, критикува Рашидов.

„Ние искаме да сме демократи с пазарна икономика, но живеем като комунисти. Някой ти казва – за колко да си вземеш панталони или къща. Ами пазарът го казва, не – те ще ми кажат. Това със сигурност ядоса донякъде премиера. Но Цветанов беше организиран човек. Не може до вчера да го е имало и всички да са били сервилни, а днес – все едно не съществува. Разбира се, не бих се месил в партията, но не мога ли да стисна ръката на човек, с когото сме работили години наред“.

Запитан как ще изкара ГЕРБ до местните избори, Вежди Рашидов отговори: „Бойко е уникален случай. Ще остане в историята. Лично аз го познавам от много години. Той порасна много бързо. Стана голям политик, голям държавник!“

Рашидов подчерта, че Борисов има един природен талант – работи на една вълна с хората. „Затова е така обичан от хората, защото го разбират, на една вълна са. Наблюдавал съм го в уникални ситуации. Не искам да го хваля. Но просто съм изненадан колко бързо порасна. Той е историческа личност. Чувам напоследък – път на младостта. Явно той е разумен човек, който ще намери границата като Доган – да подготви нови хора и по един елегантен начин да приеме смяната на поколенията“, заяви Рашидов.

„Доган навреме се отдръпна, но не изпусна колелото. Бойко е разумен човек. Той е до лопатата – той гради, има го. Ние забравихме ли как пътувахме? Сега за 3 часа стигаш до Айтос и ядеш сафрид. Това трябва да се признае“, посочи още Вежди Рашидов.

 

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.