„Реквизит за сватби и кръщенета“. МВР не е различило фалшиви пари от копия на банкноти

Една от разпространените снимки от прокуратурата

Фалшивите пари, които бяха открити в един от софийските университети, са с много лошо качество и затова са негодни за извършване на престъпление. Това стана ясно в четвъртък следобед, когато съдът разгледа мярката за неотклонение на двамата арестувани по случая.

Това не са фалшиви пари, а реквизит за сватби и кръщенета, казаха адвокатите на задържаните.

Във вторник МВР съобщи, че е открита печатница за фалшива валута. Тя се е помещавала в хале, разположено на територията на университет в София. Името на учебното заведение не беше огласено, но по-късно се разбра, че става дума за Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“.

image0 (9K)

Разкриването на печатница за фалшиви пари беше представено като акция на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и столичната полиция. Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов се снимаха пред фалшивата валута „с общ номинал от 4 млн. долара и 3,6 млн. евро“. Градският прокурор Илияна Кирилова и шефовете на службите, извършили акцията, дадоха пресконференция.

От МВР казаха, че един от двамата задържани е мъж, който е имал трудов договор за печатни услуги с висшето училище. Още в същия ден ректорката на ВТУ Даниела Тодорова каза, че това не е вярно. Тя уточни, че става дума за хале, което е било отдадено под наем на частна фирма и че университетът няма отношения с арестувания.

В четвъртък съдът стигна до извода, че парите са били отпечатани с толкова лошо качество, че не могат да се считат за подправени, пише Медиапул. Двамата задържани са освободени с най-леката мярка – подписка.

Съдията по делото каза, че банкнотите всъщност са само копия, отпечатани без специални печатни техники и без характерната хартия, за да се смята, че имитират пари. Макар и да са фалшиви, парите „не представляват подправени парични знаци, доколкото същите не са изготвени нито на хартия, близка до оригиналната, нито е правен някакъв опит за имитация или подправяне на истински парични знаци“, посочи съдът, цитиран от Медиапул.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 20 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!