Рекордни цени на храните в световен мащаб

Цените на храните в световен мащаб достигнаха най-високото си ниво от последните 10 години

Това засили опасенията за по-големи сметки за прехрана, докато икономиките се борят за излизане от пандемията. През май показателят на световните разходи за храна на ООН се покачи за 12-ти пореден месец. Това може да ускори по-широката инфлация, усложнявайки усилията на централните банки да осигурят повече стимули, пише Bloomberg.

Сушата в ключови бразилски региони затруднява отглеждането на редица култури – от царевица до кафе. В Югоизточна Азия растежът на производството на растително масло се забавя. Това доведе до увеличаване на разходите на животновъдите и рискува допълнително да обтегне световните запаси от зърно, които са изчерпани от нарастващото китайско търсене.

Страни от Кения до Мексико отчитат по-високи разходи за храна. Това може да има негативни последици особено в някои от най-бедните зависими от вноса държави, които имат ограничена покупателна способност и мрежи за социална сигурност.

Глобалните цени на храните се повишиха през май с най-бързия си месечен темп от повече от десетилетие„, се казва в изявление на Организацията на ООН по прехрана и земеделие в четвъртък.

„Нарастването на световните цени на растителните масла, захарта и зърнените култури доведе до увеличаването на индекса“.

Индексът на ООН се движи най-високо от септември 2011 г., като приходът от миналия месец от 4,8% е най-големият от повече от 10 години. Повишението на цените припомни за 2008 и 2011 г. , когато скоковете доведоха до безредици с храни в повече от 30 държави.

източник www.dunavmost.com

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!