Ресорите са обявени – Мария Габриел е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта

Мария Габриел е номинирана за еврокомисар по иновациите и младежта. Това обяви новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ресорът на българката в предишния мандат на Комисията се казваше „Образование, култура, младеж и спорт“.

„Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения“, заяви фон дер Лайен.

При избора на членовете от екипа си тя е спазила половия паритет. Сред еврокомисарите има 14 мъже и 13 жени. 8 от тях са от предишния състав на ЕК. Освен българският представител Мария Габриел, на поста комисар остават Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер, Йоханес Хан, Вера Йоурова, Фил Хоганс, Валдис Домбровскис и Марош Шефчович, съобщи NOVA.

След като вече е ясно разпределението на ресорите, Европейският парламент трябва да даде съгласието си за целия състав, включително за председателя и върховния представител за външната политика. Преди това всеки от новите еврокомисари ще бъде изслушан в съответната парламентарна комисия и, ако няма възражения, Европейският съвет ще може официално да назначи новата комисия.

Урсула фон дер Лайен предлага в състава на ЕК да има осем заместник-председатели, включително това число върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел (Испания). Заместник-председателите отговарят за водещите цели на ЕК. Те ще ръководят работата по въпроси като опазването на природата, цифровизацията, икономиката, съхраняването на европейския начин на живот.

Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и еврокомисари.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс (Холандия) ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда.

Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер (Дания) ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис (Латвия) ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги.

Останалите петима заместник-председатели са Жозеп Борел, Вера Юрова, (Чехия), Маргаритис Схинас (Гърция), Марош Шефчович (Словакия), Дубравка Шуица (Хърватия).

Кандидати за еврокомисари са още:

– Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за „Бюджет и администрация“ и ще се отчита пряко пред председателя на ЕК;

– Дидие Рейндерс (Белгия) ще бъде еврокомисар по правосъдието, включително по въпросите за върховенството на закона;

– Мария Габриел (България) е предложена за еврокомисар по иновациите и младежта;

– Стела Кириакидис (Кипър) е предложена за еврокомисар по здравеопазването;

– Кадри Симсон (Естония) ще отговаря за енергетиката;

– Юта Урпилайнен (Финландия) ще поеме международното сътрудничество;

– Силви Гулар (Франция) ще отговаря за вътрешния пазар;

– Ласло Трочани (Унгария) ще отговаря за политиката на съседството и разширяването на ЕС;

– Фил Хоган (Ирландия) е предложен за еврокомисар по търговията;

– Паоло Джентилони (Италия) ще бъде еврокомисар по икономиката;

– Виргиниюс Синкявичюс (Литва) ще бъде еврокомисар по околната среда;

– Никола Шмит (Люксембург) ще отговаря за работните места;

– Хелена Дали (Малта) ще отговаря за въпросите за равенството;

– Януш Войчеховски (Полша) ще отговаря за земеделието;

– Елиза Ферейра (Португалия) ще бъде еврокомисар за сближаването и реформите;

– Рована Плумб (Румъния) ще бъде новият еврокомисар по транспорта;

– Янез Ленарчич (Словения) ще поеме управлението при кризи;

– Илва Йохансон (Швеция) е предложена за еврокомисар по вътрешните работи.


image0 (9K)