„Решаващ акт“. Съдии призоваха за оставки представителите си във ВСС

Четиримата представители от квотата на съдиите във Висшия съдебен съвет (ВСС) Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова да подадат оставки. Това се призовава в подписка, започната от съдии във Върховния касационен съд (ВКС), която се разпространява сред колегите им в цялата страна, съобщава правният портал „Лекс“ във вторник.

В мотивите към подписката се посочва, че евентуалните оставки на четиримата членове на съвета ще бъдат „решаващ акт за прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет, защото администриращ съдебната власт колективен орган, който не включва членове, излъчени от съдиите, е напълно лишен от легитимност и не може да продължи да функционира“.

Представителите на съдиите във ВСС са общо шестима, но в момента те са с двама по-малко, след като през юни оставки подадоха Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Това се случи, след кто двамата бяха критикувани от свои колеги заради опит да прокарат проект за реформиране на съдебната карта в страната.

„Провалът на кадровия орган на съдебната власт, в който сме Ви гласували доверие да участвате, и необходимостта дейността му да бъде преустановена са единствената тема, която стои за обсъждане помежду ни сега. Убедени сме, че съзнавайки високата си отговорност на представители на съдийската общност, ще подадете оставка“, се казва още в подписката, цитирана от „Лекс“.

Междувременно новоизбраният през уикенда Управителен съвет на Съюза на съдиите в България огласи свое обръщение, в което изразява подкрепата си за всеки съдия, който с действията си смело е защитавал принципа на независимостта и върховенството на правото. Освен това той призовава магистратите да подкрепят искането за оставки на членовете на ВСС.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)