РЗИ: Бързите тестове не са основание за карантина

Потвърден случай е всеки, отговарящ на лабораторните критерии – откриване на нуклеинова киселина на SARS-CoV-2 в клинични проби, чрез PCR тест.

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването, на задължителна изолация и/или болнично лечение, както и на задължителна изолация и/или лечение в домашни условия за период от 14 дни от датата на лабораторното изследване, подлежат потвърдените случаи на COVID-19.

Министерството на здравеопазването поддържа въведената в експлоатация Национална информационна система за борба с COVID-19, която осигурява централизирано управление и съхранение на информацията за всички потвърдени случаи на COVID-19.

Изследванията с бързи тестове, включително тестовете за откриване на антигени на новия коронавирус, не са критерий за потвърден COVID-19. Положителните резултати от бързите тестове не са основание за поставяне на лицето под домашна изолация. След положителен резултат от бърз антигенен тест се изисква резултат от PCR тест за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата COVID-19.

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!