РЗИ – Стара Загора проверява спазването на мерките срещу разпространението на новия коронавирус

РЗИ – Стара Загора започна проверки на ефективността на сутрешния филтър в детските заведения и изпълнение на предписаните на 27 февруари 2020 г. мероприятия, съобщава д-р Станимир Станков, директор на Инспекцията.

Проверени са 23 детски заведения. Дават се указания на място относно провеждане на допълнителни дейности. Експерти от инспекцията оказаха методична помощ и дадоха указания на институции относно провеждане на дезинфекционни мероприятия.

РЗИ – Стара Загора проведе среща с представители на лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Стара Загора.
Всички лечебни заведения представиха алгоритъм за действие при установяване на пациент с положителен резултат за новия коронавирус. До края на седмицата ще се извършат проверки на готовността им за действие на място.

Наблюдават се подадените от граничните пунктове лица.

За намаляване на риска от разпространение на заболяването е необходимо придържането към следните превантивни мерки:

• Хората с температура и респираторни оплаквания да останат вкъщи и да информират по телефона личния си лекар за състоянието си. Препоръчително е те да носят маски, за да не предадат заразата на околните в дома и при наложително излизане (посещение на лекар, аптека). Общохигиенните мерки са много важни за предпазване от инфекцията – често измиване на ръцете със сапун и вода, използване на дезинфектанти, кихане и кашляне в сгънат лакът или салфетка, която се унищожава след ползване;
• Да се избягва размяната или общото ползване на предмети и устройства на работното място, като например таблети, телефони, компютри. Ако това е неизбежно, същите да се почистват с дезинфекционен разтвор, както и повърхностите на работното място;
• Да се ограничи ръкостискането;
• Да се извършва проветряване на помещенията и превозните средства. Да се избягва посещението на места с наличие на много хора.
• Тези мерки са с доказана ефективност и отговорното отношение към изпълнението им може да снижи риска от разпространение на инфекцията.


image0 (9K)