Риск мениджърите трябва да се справят с перфектната буря

Риск мениджърите трябва да се справят с перфектната буря

Снимка: Bloomberg

Както Уинстън Чърчил веднъж е казал: „Ако минавате през ада, продължавайте“, пише за Financial Times Евгени Иванцов, председател на Европейския съвет за управление на риска.

Това е изключително време за професионалистите по управление на риска. През 2008 г., когато се разгърна глобалната финансова криза, риск мениджърите се опитваха да се противопоставят на най-големия финансов шок след Голямата депресия от 30-те години на миналия век. Днес светът е изправен пред по-голямо предизвикателство – три глобални кризи едновременно: здравна, геополитическа и климатична.

През 2020 г. светът беше поразен от пандемия в най-големия мащаб след испанския грип през 1918 г. Според последната оценка на Световната здравна организация Covid вече е отнел близо 15 милиона живота и все още е далеч от края си.

За някои страни най-лошото може би тепърва предстои. Напоследък центърът на коронавируса се измести от Европа към Азия. През март Хонконг имаше най-високата смъртност от вируса в света. Днес континенталната част на Китай се бори срещу омикрон варианта, като 25 милиона души в Шанхай са в строга блокада от няколко седмици.

Икономическите щети за китайската икономика вече са огромни, a тези драконовски мерки не спряха напълно разпространението на вируса. За Китай 2022 г. вероятно ще бъде най-трудната от началото на пандемията. Това вероятно ще окаже дълбоко въздействие върху световната икономика и ще доведе до повече смущения в глобалната верига за доставки.

Картината на геополитическия риск се промени драстично в деня, в който Владимир Путин започна инвазията срещу Украйна. Европа е свидетел на пълномащабен конфликт, в който две национални армии се бият на земята, в морето и във въздуха. Но по своята същност това е нещо повече от регионална война между две съседни държави. Това е война между два различни свята: авторитарния и демократичния.

Войната в Украйна трябва да бъде сигнал за събуждане на западните политици, управляващи и бизнес лидери. Хибридната война на Путин срещу западната демокрация ще спре, само когато режимът му рухне. Дотогава западните демокрации ще трябва да се справят с хуманитарната криза в Украйна и с риска от по-нататъшна военна ескалация и кибервойна, както и със смущения при пазарите на суровини, веригите за доставки и международната търговия.

Светът е изправен и пред екзистенциална криза: глобално изменение на климата. Междуправителствената група на ООН по климатичните промени наскоро заключи, че ефектите от човешката дейност върху климата към днешна дата са необратими. Все още обаче имаме шанс да избегнем бедствие, при условие че бъдат предприети незабавни действия. Но този прозорец става все по-малък с всеки изминал ден.

https://www.investor.bg/

(Visited 55 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!