„Роберт Кох“: България ваксинира 4 пъти по-бавно от съседна Румъния

Според данните на немския институт „Роберт Кох“, публикувани в най-голямото немско списание „Шпигел“, изключително нисък е броят на хората, ваксинирали се в България. Данните са както следва: Първа ваксина са направили 302 517 души или това прави 4,4% от населението. Втора ваксина е поставена на 73 853 души или това прави 1,1% от населението. На ден се ваксинират средно по 713 човека. Това е последното място в Европа.

За сравнение посочените данни показват, че България значително изостава от Румъния, с която до скоро се сравняваше по почти всички показатели на развитие на страната.

Темпът на ваксиниране в Румъния върви с около 4 пъти по- бързо, отколкото у нас. Първа ваксина е направена на 1,7 млн души или това са 9,1% от населението. Втора ваксина е направена на 776 407 души или това прави 4% от населението. На ден се ваксинират средно по 2 680 човека;

image0 (9K)

При продължаващ нисък темп на ваксинация сме изправени пред нови ограничения в икономиката, което би довело до по нисък растеж в БВП от предвидения и без това не толкова висок ръст от 3- 3.5%.

Преди ден излезе и статистиката за смъртността, спроед която България е на първо място в Европа по този показател и на второ в цял свят, след Мексико.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon