Родителите искат сами да решават дали децата им да са на училище

До дни се очаква цялата страна да влезе в оранжевата зона заради. Новите мерки няма да влизат в сила веднага след като бъдат обявени, за да имат време хората за реакция, предаде Bulgaria ON AIR.

„Първите мерки ще бъдат насочени към районните и общинските администрации. Това, което ни съобщиха от серията срещи в Министерството на здравеопазването е, че най-рискови са събитията, които се провеждат на открито и закрито, където има струпване на много голям брой хора, събития от организиран и битов характер като сватби и кръщенета.

image0 (9K)

Месец преди началото на учебната година не се предвиждат ограничителни мерки за учебните заведения, въпреки широко разпространения Делта вариант, който засяга по-често и деца.

„По отношение на училищата и университетите ситуацията ще се преценява на момента. Те в момента не работят, до 15 септември и 1 октомври има достатъчно време, ситуацията е много динамична“, уточни здравният министър.

От организацията „Родители за безопасно образование“ обаче са притеснени от новата вълна и са внесли предложение за промяна на наредбата, която регламентира дистанционното обучение и промяна в Закона за образованието.

Още по темата

19 авг 2021 09:05

307

19 авг 2021 06:31

168

18 авг 2021 09:00

68

„По отношение на присъственото обучение, нека родителите сами да преценят, но да имат предвид две неща – България е с изключително ниско ваксинационно покритие, около 16% и второ мерките не се спазват, а Делта е заразен, колкото и варицелата“, заяви Цвети Димитрова от „Родители за безопасно образование“.

Лекарите вече наблюдават тенденцията за повече заразени деца с делта варианта.

„Доста от реанимационните легла са заети, включително и детски, което ни кара да сме притеснени за възрастовата структура на болните, засяга все повече млади хора“, уточни д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Предвижда се до дни да се приеме пакет от мерки за амбулаторно лечение на леки COVID случаи, безплатни изследвания и пакет от лекарствата, които могат да бъдат изписвани при нужда. Обмисля се и повишаване на цената на клиничните пътеки, по които се финансира лечение на Ковид болните.

https://www.dnes.bg/………….

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!