Родители на седмокласници искат допълнителни дати за външното оценяване

В писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев родителите на седмокласници, на които предстои явяване на Национални външни оценявания /НВО/ по български език и литература, и по математика в условията на пандемия от Covid – 19, настояват да се предприемат своевременни мерки за гарантиране на възможността всички ученици от седми клас да се явят на НВО, за да имат равен шанс за достъп до качествено образование.

Писмото ще бъде изпратено утре до образователния министър, съобщават родителите на седмокласниците.

Родителите припомнят, че „през изминалите години не в един и два случая деца не са успели да се явят на външните оценявания поради здравословни причини или други форсмажорни обстоятелства“.

През настоящата кампания обаче, предвид пандемията от Covid-19 и динамичната ситуация със заболеваемостта в страната, е твърде вероятно този брой да бъде наистина внушителен и да има много болни или карантинирани седмокласници заради случаи на Covid-19. Наличието на една единствена дата за провеждане на НВО и невъзможността на тези деца да се явят, ще доведе до обезсмисляне на седемгодишния труд, който децата и техните учители са положили за усвояване на учебния материал през началния и прогимназиалния етап от тяхното образование, заявяват родителите.

По думите им „обяснението на експертите от МОН до този момент, че тези деца имат право да участват в класиранията и с нула точки на НВО /т.е. с максимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за завършено основно образование/, е абсолютно неприемливо, тъй като това не е реалното ниво на деца, готвили се целенасочено 1-2 години за външните оценявания, а липсата на резервни дати им отнема възможността да го покажат“. В ситуацията, в която сме поставени всички, МОН би ли допуснало да има деца с бал 100 точки, само защото тези деца или техните родители са се разболели в условия на пандемия, питат родителите на седмокласниците.

Родителите са на мнение, че „НВО в седми клас е входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им“.

Абсолютно подкрепяме присъственото провеждането на НВО с оглед продължаване обучението на децата ни в гимназиалния етап, но категорично настояваме в условията на световна пандемия да се обмисли възможността за определяне на допълнителни дати за деца, които по гореспоменатите обективни причини, няма да могат да се явят на редовните такива, настояват родителите в писмото си до образователния министър.

Родителите припомнят, че през 2012 г. имаше такъв прецедент, породен от форсмажорни обстоятелства. След силното земетресение в Перник, седмокласниците и зрелостниците от областта получиха възможност да положат изпити на друга дата поради притесненията на родителите – дали децата им ще бъдат пълноценни, за да се явят на изпити непосредствено след преживяното силно земетресение.

„Настоящата ситуация е дори още по-тревожна и усложнена, поради което категорично изисква необичаен подход. Наясно сме, че обстановката е твърде динамична, но децата са подложени на неимоверен стрес, произтичащ от предстоящото НВО, дистанционното обучение /което за съжаление не във всички училища е на необходимото ниво/ и все още неясния учебен материал, който ще се включва в НВО. Ето защо апелираме към Вас и настояваме във възможно най-кратки срокове да бъде обявен окончателният учебен материал, предвиден да залегне в изпитните материали за НВО, отправят призив към министър Красимир Вълчев родителите.

В своето писмо те посочват, че кандидатстването след седми клас е само една брънка в цялостната образователна система, но това е една много важна брънка, която определя следващите пет години на децата ни. Тази стъпка трябва да бъде направена точно сега от нашите седмокласници и вярваме, че ще сторите всичко възможно те да я направят по възможно най-справедливия начин в тази толкова сложна за всички ни обстановка. Искрено се надяваме МОН да преразгледа позицията си и да подсигури допълнителни дати, така че всички ученици от седми клас да могат да се явят на НВО, изразяват увереност в писмото си до образователния министър родителите на седмокласниците.

Novini.bg

(Visited 7 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)