Ромската поетеса Сали Ибрахим с ексклузивен разказ от горещата махала “Факултета“

Предполагаемо полицейско насилие, станало снощи, е причината за ескалацията на напрежението в ромския кв.“Факултета“ в столицата днес, твърди известната поетеса и член на Световния ромски парламент Сали Ибрахим.

Пред Флагман.бг, авторката на текста на ромския химн „Василица“ уточни, че ситуацията вече била спокойна, но лично тя имала съмнения, че с настъпването на тъмната част на деня, ромите отново щели да се разбунтуват.

Те били недоволни, че не могат да напускат пределите на квартала, имало хора, които загубили работата си заради това, твърди Сали Ибрахим.

Във „Факултета“ живеят около 50 хил.души и било изключително крайна мярка да се затваря целия квартал заради няколко болни, смята Сали Ибрахим.

По думите на поетесата, снощи няколко младежи влезли в стълкновение с полицейски служители и били набити. Какво е провокирало полицаите да използват сила – Ибрахим не знаеше, но беше убедена, че имало и други начини, с които да не унижавали живеещите в квартала.

„Употребата на физическа сила предизвика негодуванието на младежите от квартала. Те тръгнаха да се бунтуват, а след това и много други се включиха, защото и на тях не им е приятно да стоят като в затвор – да не могат да отидат дори да аптеката. Не одобрявам струпването на толкова хора на едно място, това е ужасно, може да има други заразени, но разберете, че на всички им писна – нямат работа, ограниченията им дойдоха твърде много“, допълни Ибрахим.

Сали Ибрахим е сред успелите български роми. Безспорно има с какво да се гордее – с 9 значими книги в библиографията си, които са истински алманах за ромското битие и култура. Безценно богатство, което оставя на поколенията.

Сали Ибрахим от години отказва да се изнесе от кв.“Факултета“, където продължава да живее в една къща със сина си и децата си. Твърди, че не излиза навън, пази се и комуникира с приятелите си през социалните мрежи.

flagman.bg


image0 (9K)