Росен Желязков с най-големи шансове да стане министър на транспорта?

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Росен Желязков е най-вероятният приемник на Ивайло Московски на поста министър на транспорта. Това е научил сайтът „Гласове“. Мястото остана вакантно, след като предложеният от премиера Александър Манолев се оттегли сам заради скандални разкрития в медиите срещу него.

[ad id=“225664″]

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подсказа вчера, че има две номинации за поста, които ще бъдат обсъдени на коалиционния съвет в понеделник. По думите му и двамата кандидати имат добра професионална биография и много добър експертен потенциал, тъй като работят в държавната администрация.

Росен Желязков започва кариерата си в публичната администрация от Столична община като главен секретар по времето, когато кмет е Стефан Софиянски. Остана на поста и при Бойко Борисов. След като Борисов оглави правителството през 2009 г., Желязков беше назначен за главен секретар на Министерския съвет.

Името на Желязков нашумя през 2013 г. около т.нар „Костинбродска афера“. Като главен секретар на Министерски съвет той бе подсъдим по делото за надпечатаните бюлетини в Костинброд, но оправдан напълно от съда. Желязков бе обвинен в престъпление по служба заради неупражнен контрол върху чиновниците, отговорни за изготвянето на изборните бюлетини.

[ad id=“263680″]

В деня за размисъл преди предсрочните парламентарни избори на 12 май 2013 г. в частната печатница на общинар от ГЕРБ в Костинброд бяха открити 351 075 надпечатани и годни за употреба бюлетини. Според обвинението те следвало да послужат за манипулиране на вота, но подозрението остана недоказано, припомня „Гласове“.

През 2014 г. Желязков бе назначен в политическия кабинет на Борисов като съветник по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

През март 2016 г. бе предложен от ГЕРБ за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), но сам се оттегли.

Няколко месеца по-късно, през септември 2016 г., Росен Желязков оглави новосъздадената тогава Държавна агенция „Електронно управление“, която координира всички проекти за софтуер, хардуер, регистри и други системи на държавните ведомства с цел реално работещо електронно управление.

От 15 януари 2018 г. Росен Желязков е председател на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/.


image0 (9K)