Румен Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на БСП

„Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи“, заяви президентът Румен Радев в предаването „Годината“ по Дарик радио. На въпроса дали иска да е президент на България, той отговори така: „Още в началото заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз допусна да се отклоня от своите принципи, ако аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на тесни, партийни и други кръгове – нямам място в тази институция. Моята амбиция е докато съм президент да работя всеотдайно за правата и просперитета на българите.

„Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество“, заяви Румен Радев.

Темата за датата на парламентарните изборите също бе разисквана в интервюто. Президентът каза, че всеки ден с това управление е пагубно за България, за здравето на хората, за източването на бюджета. Радев заяви, че ще отчете всички фактори при насрочването на датата на изборите. Указът за изборите ще бъде издаден до 26 януари и ще бъде публикуван в Държавен вестник, добави държавният глава. Той призова управляващите правилно да организират предстоящите парламентарни избори. „Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото здравето на хората е пострадало тъкмо от тази власт“, посочи той и отново поиска организирането на бързи и честни избори.

Според президента най-вероятно бъдещият парламент ще бъде фрагментиран. „Правителството ще бъде съставено трудно“, коментира още държавният глава по повод предстоящите избори и възможността да се наложи той да свика служебен кандидат.

Президентът анализира и кризата с коронавируса, като разкритикува правителството. „На деветия месец, при 200 починали на ден, ние какво приехме? Национален план за подготовка за пандемия, на деветия месец, това вече е сарказъм“, каза Румен Радев.

„Ние сме във всякакъв вид кризи и няма да се върнем към старата нормалност“, смята президентът.

„Правителството на Борисов трябва да е благодарно на Костов, Станишев, Орешарски и Симеон Сакскобургготски, които наложиха определена финансова политика“, посочи държавният глава.

Радев подчерта, че е на абсолютно единна позиция с правителството по темата „Република Северна Македония“. „Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза“, коментира Румен Радев.

„Аз не ръководя Националната служба за охрана. Крайно време е това да се разбере“, категоричен бе Радев, в отговор на въпрос за случая „Росенец“.

„НСО стои в едно неясно положение по отношение на оперативното ръководство и контрола“, каза президентът. „Но негативното отношение, което се насажда в обществото към НСО е крайно некоректно“, допълни той.

„Еврозоната пуска България и българските граждани, а не мутрите“, отговори Румен Радев попитан защо Банковият съюз допуска правителство, което президентът определя като състоящо се от мутри.

„Мутри вън“ е думата на годината 2020, която президентът написа на стената на Дарик. Той каза, че това не е негов призив, а на стотиците и хиляди българи.

„Аз съм на страната на българите, когато те отстояват своите позиции в името на България“, каза Радев и допълни, че пак би излязла с вдигнат юмрук пред гражданите.

Интервю на Кирил ВЪЛЧЕВ, Дарик радио

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!