Румъния задържа български рибарски кораби, моряците искат оставката на шефа на агенцията по рибарство

Румъния задържа български рибарски кораби, моряците искат оставката на шефа на агенцията по рибарство

Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Ваня Стаматова отрече да е наричала „бракониери“ рибарите, които бяха задържани в Румъния.

Три български риболовни кораба с общо 10 моряци бяха задържани в петък срещу събота на пристанището в румънския черноморски град Констанца. Според румънската брегова охрана те са задържани за бракониерство на калкан и акула в изключителната румънска икономическа зона на Черно море.

Междувременно моряците бяха освободени и се прибраха в България, корабите са все още задържани заради образувано наказателно производство под надзора на румънската прокуратура.

Капитаните обаче поискаха оставката на Стаматова. Обвиниха я в некомпетентност и уронване на престижа им, след като в национален ефир ги е нарекла „бракониери“, съобщи БНТ. По думите им ресорната агенция би следвало тя да ги защити в тази ситуация.

Пред журналисти Стаматова каза, че все още не е получила официални документи за задържането на корабите. „Имам информация, че българските инспектори, които са участвали в тази съвместна проверка, са оказали съдействие на нашите рибари“, каза тя.

Стаматова добави, че не вижда основания да си подава оставката.

„Явно някои мои думи са интерпретирани неправилно. Никога не съм наричала рибарите, които бяха заловени, бракониери. Това дали едни лица са бракониери може да каже единствено съдът“, каза Стаматова.

Българските рибари казват, че спазват разпоредбите на ЕК за риболов и че ловят само в общите европейски морски зони. Добавят, че няма забрана за улов на черноморска акула. По думите им ако такава е издадена от румънските власти, би следвало тя да важи само за румънските риболовни кораби.

По думите на рибарите преди няколко месеца е имало конфликтни ситуации между български риболовни кораби и катерите на „Гранична полиция“ в Румъния. С „агресивни маневри“ те са избутвали българските кораби, за да се върнат в българската зона.

Трите кораба са проверени на 23 март в 23:30 ч. на 50 мили източно от Констанца при съвместна операция на изпълнителните агенции по рибарство и аквакултури на България и на Румъния.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)