Русенски прокурор, свързан братя Бобокови, подаде оставка

Русенският прокурор Николай Николов е подал оставка, предава БНТ, като се позовава на източници от Висшия съдебен съвет.

За прокурор Николов беше разкрито, че е търсил съдействие от Пламен Бобоков за избирането му за административен ръководител на Окръжна прокуратура – Русе.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев започва проверка относно цялостната дейност на прокурор Николай Николов в Окръжна прокуратура – Русе за срок от три години.

image0 (9K)

Проверката ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му, съобщиха от държавното обвинение.

Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия Пламен Бобоков или представлявани и управлявани от него юридически лица.

В интервю преди дни бизнесменът призна, че е лобирал чрез кореспонденция за избор на окръжен прокурор на Русе.

„Става дума за ходатайство за един изключително сериозен и отговорен човек и прокурор Николай Николов чрез мой приятел, който е близък до кръговете за влияние. Той обаче не е окръжен прокурор и очевидно не е успешно“, обясни Пламен Бобоков пред бТВ.

Бобоков: В общуването ми с президентския секретар Пламен Узунов няма нищо нередно

Проверката трябва да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10 юли.

Отделно от това в Отдел 06 на Върховна касационна прокуратура е започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов, който е прокурор при Окръжната прокуратура в Русе.

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!

Left Menu Icon