Русия губи инициативата на фронта. Атаките срещу Бахмут намаляват

Русия губи инициативата на фронта. Атаките срещу Бахмут намаляват

Руските сили губят инициативата на фронта в Украйна и вместо да напредват в изпълнението на собствените си военни цели, се отбраняват от украинската армия. Това се казва в бюлетина за войната в Украйна на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, който се базира на разузнавателна информация и се публикува ежедневно.

В същото време Украйна съобщи, че руските атаки в района на Бахмут намаляват, но силите на Москва продължават артилерийския обстрел срещу украински позиции.

Лондон и Киев съобщават, че руските сили изглежда правят опит да се прегрупират в района на Бахмут. Според британското военно разузнаване изпращането на хора към града в Донецка област, който от месеци е епицентър на атаките, става за сметка на опита на руската армия да се подготви за очакваното украинско контранастъпление.

“Руските командири вероятно се опитват да съберат резервни сили и да ги позиционират там, където очакват да има украинска контраатака”, се посочва в бюлетина на Лондон от 31 май. “Това усилие вероятно е подкопано от това, че свободните сили са изпращани да попълват празнини във фронта около Бахмут.”

Британското Министерство на отбраната посочва също, че Русия губи инициативата на фронта от началото на май.

В същия месец силите на Москва са осъществили въздушни атаки срещу цели във вътрешността на Украйна в 20 поредни нощи. Тези въздушни удари обаче “не постигат големи успехи в това да неутрализират подобрената противовъздушна защита на Украйна и да унищожат украинските сили за [подготвяната] контраатака”.

Генералният щаб на украинската армия съобщи в сряда, че са отблъснати 22 руски атаки. Те са в района на град Купянск в Харковска област.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи, че атаките в района на Бахмут в Донецка област намаляват. По думите ѝ силите на Москва не извършват сухопътни нападения в района на града и вероятно се прегрупират.

Преди седмица основателят на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин каза, че изтегля наемниците си от опустошения град и го предава на редовната руска армия. Неговите сили ръководеха опитите той да бъде превзет, но през последните месеци той няколко пъти заплаши да ги изтегли заради разногласия с руското командване.

Пригожин твърди, че Бахмут е превзет от руските сили, но Украйна отрича това твърдение като посочва, че нейните сили държат позиции в северната и южната част на града.

Руските артилерийски обстрели и въздушни удари по украинските позиция в района на Бахмут продължават.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 15 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.