Русия е отговорна за убийството на Литвиненко, постанови ЕСПЧ

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови във вторник, че Русия е отговорна за извършеното през 2006 г. убийство на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко. Смъртта му беше мъчителна, няколко седмици след като беше отровен с радиоактивния изотоп полоний в луксозния лондонски хотел „Милениум“.

Великобритания отдавна обвинява Русия за покушението на 43-годишния Литвиненко. Руските власти обаче категорично отричат участие в смъртта на бившия офицер от КГБ, който беше сред критиците на Кремъл.

Според решението на ЕСПЧ, цитирано от Ройтерс във вторник, „без съмнение“ е установено, че извършители на убийството са Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун. Европейските магистрати посочват, че двамата „са действали като агенти на руската държава“.

„Съдът отбеляза, че [руското] правителство не е предоставило друго убедително обяснение на събитията, което да опровергава констатациите от разследването на Обединеното кралство“, се казва в официалното изявление на ЕСПЧ за произнесеното решение по делото.

Британското разследване по случая приключи през 2016 г. със заключението, че руският президент Владимир Путин вероятно е одобрил операция за убийството на Литвиненко, ръководена от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), наследила КГБ.

„Планираната сложна операция, включваща закупуване на рядка смъртоносна отрова, условията за пътуване на [Луговой и Ковтун], и многократните и продължителни опити за прилагане на отровата показват, че г-н Литвиненко е бил целта на операцията“, допълва ЕСПЧ.

Андрей Луговой беше избран за член на Държавната дума на Русия през 2007 г., а руският президент Владимир Путин му присъди държавен медал „за заслуги към отечеството“ през 2015 г.

Александър Литвиненко избяга от Русия през 1999 г., след като разкри предполагаем план на ФСБ да убие олигарха Борис Березовски. Березовски беше виден представител на едрите бизнесмени, забогатели от приватизацията на държавни активи след разпадането на съветския комунизъм.

Като вътрешен човек на Кремъл при бившия руски президент Борис Елцин, Березовски помогна на Путин да го наследи на поста през 2000 г. След като настоящият държавен глаа на Русия реши да ограничи политическите сили на олигарсите обаче, Березовски напусна Русия и се установи Великобритания, откъдето започна често да критикува Путин.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)