Русия задържа журналист на Wall Street Journal по подозрение в шпионаж

Русия задържа журналист на Wall Street Journal по подозрение в шпионаж

Говорител на Кремъл коментира: „Това е отговорност на ФСБ, те вече излязоха с изявление. Единственото, което мога да добавя, е, че доколкото знаем, той е бил хванат на местопрестъплението“.

Пиар експертът Ярослав Ширкович, който е придружавал Гершикович, обърна внимание на съобщение в Телеграм канала на „Вечерние ведомости“. В него се казва, че читател на вестника е станал свидетел на задържането (или отвличането) на мъж в центъра на Екатеринбург – пред ресторант „Буковски грил“. Той е бил заловен от мъже в цивилни дрехи, които са го вкарали в микробус.

„Когато задържаният е бил воден, върху главата му е бил нахлупен пуловер – така че минувачите да не могат да видят лицето му“, се казва още в публикацията.

Руският политически експерт Татяна Становая каза, че задържането на Гершкович е било шок, предаде Би Би Си. Според гледната точка на ФСБ за шпионажа „събирането на информация“ може просто да означава събиране на коментари от експерти, каза тя. А „действията по инструкции на САЩ“ може просто да се отнасят до неговите редактори в Wall Street Journal.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 10 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)