Русия обеща да изнесе поне 50 млн. тона зърно

Русия обеща да изнесе поне 50 млн. тона зърно

Снимка: Pixabay

Руското министерство на селското стопанство потвърди предварителната си прогноза за реколтата от зърно и обеща да изнесе поне 50 млн. тона, ако този резултат бъде постигнат, съобщиха DPA и БТА.

Понастоящем министерството прогнозира реколта от 130 млн. тона, а при подобен резултат можем да очакваме 50 млн. тона за износ, заяви заместник-министърката на селското стопанство Оксана Лут при появата си днес на Руския зърнен форум, предаде „Интерфакс“.

Износът също може да нарасне и до над 50 млн. тона, добави тя. За сметка на това сегашната забрана за износ на слънчогледово олио ще бъде удължена и след август. Лут оправда това с липсата на резерви в страната за производството му.

Русия, подобно на Украйна, е един от най-големите износители на зърно. Войната в Украйна, започната от президента на Русия Владимир Путин, доведе до значително увеличение на цените на храните на световните пазари.

Украйна почти приключи пролетната сеитба

Украинските фермери почти са приключили пролетната сеитба, но засетите площи са с 22 на сто по-малко от тези през 2021 г., съобщи земеделското министерство на страната.

Украйна планира да засее 14,2 млн. хектара с пролетници спрямо 16,9 млн. през 2021 г. заради руската инвазия, посочват от министерството.

Официални данни показват, че фермерите са засели 189 300 хектара с пролетна пшеница, 928 400 хектара пролетен ечемик, 4,40 млн. хектара царевица и други култури.

Украинският съюз на търговците на зърно посочи преди време, че площите с пролетна пшеница могат да достигнат 190 хил. хектара, тези с ечемик – 900 хил. хектара, а тези с царевица – 3,9 млн. хектара.

Земеделското министерство не дава ясна прогноза за 2022 г., а само посочва, че засетите площи ще бъдат с около 20% по-малко от тези през 2021 г. заради руската агресия.

https://www.investor.bg/

(Visited 97 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!