„Руската агресия“ и Навални. За какво разговаряха Путин и Байдън по телефона

Отравянето на Навални, „руската агресия“ в Украйна и зачитането на човешките права. Това са били част от темите по време на първия телефонен разговор между президентите на САЩ и на Русия Джо Байдън и Владимир Путин, предаде БНР.

Според Джен Саки, прессекретар на Байдън, американската страна е потвърдила „силната си подкрепа за суверенитета на Украйна“ на фона на продължаващата руска „агресия“ и е изразила притеснения за намесата в американските избори миналата година, отравянето на Алексей Навални и отношението на силите за сигурност към мирните протести в Русия.

САЩ бележат промяна в курса след Тръмп, който се опитваше да избягва да поставя на преден план опасенията за нарушаване на човешки права в Русия.

В прессъобщение на Белия Дом беше посочено, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат решително за защита на своите интереси „в отговор на действия на Русия, които са в наша или във вреда на наши съюзници.“

В телефонния разговор двамата президенти са говорили по инициатива на Белия дом “Нов СТАРТ”, чиято цел е да ограничи ядрените арсенали на Русия и Съединените щати до 1 550 бойни глави на всяка от страните.

Според пожелал анонимност източник от Държавния департамент двете страни са се договорили да действат бързо и да постигнат споразумение преди 5 февруари.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)