Руската опозиция поиска отмяна на изборите

Група независими депутати и членове на общински съвети в Русия поискаха да се анулират руските избори, проведени между 17 и 19 септември. В петиция, изпратена до Централната изборателна комисия (ЦИК), те се позоваха на многобройни нарушения в изборните дни.

Те изброяват част от нарушенията: фактът, че до участие в изборите не са били допуснати „най-ярките опозиционни политици“, изключване на видеонаблюдението в много секции, недопускане на независими наблюдатели, съчетано със заплахи и насилие към тях, вероятна фалшификация на електронното дистанционно гласуване.

Късно във вторник ЦИК обнародва разпределението на местата в руската Дума след обявените официални резултати. Партията на Путин „Единна Русия“ получава 324 места от общо 450. Това е по-малко, отколкото формацията е имала досега, но достатъчно за конституционно мнозинство.

В парламента влизат още 4 други партии – комунистическата КПРФ, ултранационалистическата ЛДПР, „Социална Русия – за истината“ и създадената през тази година „Новите хора“, чийто успех не беше прогнозиран от никоя социологическа агенция.

Според движението Голос, което се бори за правата на избирателите, са били подадени над 5 000 сигнала за нарушения в изборния процес. ЦИК потвърждава наличието на 12 случая на подмяна на бюлетините.

До изборите не беше допуснат най-известният критик на Кремъл Алексей Навални, нито членове на неговия екип. Организациите, свързани с Навални, бяха обявени за екстремистки. Самият той е в трудов лагер.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)