Руските войски започват да се оттеглят от Крим

Руски военни товарят танк в самолет по време на оттеглянето на войските от Крим на 22 април 2021 г.

Големият брой руски войски, събрали се в Крим за военни учения, започват връщането си по постоянните си бази в петък, съобщи Министерството на отбраната на Русия.

„В момента всички военни поделения се придвижват към гари, летища, военни кораби, хеликоптери и самолети“, се казва в съобщение на военното министерство.

Ден по рано ведомството съобщи за приключването на военните учения, които се провеждаха през последните седмици в анексирания от Москва полуостров Крим и в югозападна Русия, близо до границата с Украйна.

Струпването на голям брой руски войници и съоръжения в района повиши напрежението между Запада и Москва.

Военният конфликт между Москва и Киев, в украинските райони Донецк и Луганск, продължава от 2014 г. и отне живота на над 13 000 души, а близо милион и половина бяха разселени.

В четвъртък руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че целите на военните учения са изцяло постигнати и военните ще се върнат по базите си до 1 май.

Според информация от руското министерство на отбраната в ученията в Крим участие са взели над 60 кораба, 10 000 войници, около 200 хеликоптера и 1 200 танка. Числото не включва всички допълнителни войски, които армията изпрати в района.

Според първия дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел Русия е струпала около 100 000 военни в близост до украинската граница. Говорителят на Пентагона Джон Кърби описа случващото се като „най-масивното разгръщане след 2014 г., когато беше нарушен суверенитетът и териториалната цялост на Украйна“

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)