Руският език да стане част от образователната система в България

В съветско време руският език в България беше задължителен, традициите са все още силни и той трябва да стане част от образователната система в страната.

Традициите за учене на руски език, както и преподаването му в България са много силни. В съветско време руският език в България беше задължителен, тук има добра методическа база и може да бъдат задоволени интересите на различни групи обучаващи се да усвояват и задълбочават знанията си по руски език.

Това заяви в интервю за „Российската газета” ректорът на института „Пушкин” в Москва Маргарита Русецкая, цитирано от БГНЕС, по повод открития на 15 септември в Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) Камчия център за русисти.

Тя сподели, че класическото разбиране за професионално обединение на преподавателите по руски език вече е в миналото. „Младите преподаватели и изследователи, които осигуряват възпроизводството на кадри, са много мобилни, прагматични и целеустремени. Това означава, че има нужда от продукти и програми, където педагозите биха могли да учат, да обменят знания помежду си, като в същото време имат възможност за отдих и за грижи за здравето. Съвременният човек иска да решава едновременно по няколко задачи: да плува в чисто море, да диша чист въздух, да яде вкусна храна и да получи програма за професионалното си развитие”, каза Русецкая.

В този смисъл, новият център в СОК Камчия може да стане изключително интересно място за целия Балкански регион. Той ще продължи програмата на института „Пушкин” по създаване на подобни центрове в цял свят в подкрепа на русистите. Там ще се практикуват нови форми на обучение: бърз и удобен обмен на най-новите знания и технологии, нови програмни продукти, нови учебници.

Ректорът на института сподели, че скоро предстои среща с българските русисти, с които да бъде обсъдена съвместната работа на всички нива: в детски градини, училища, колежи и ВУЗ. Има планове за лингвистични стажове на студенти и обучение и научна работа за ученици по примера на център „Сириус”.

Според Русецкая, нивото на преподаване на руски език в българските училища (където това се прави), не е на достатъчно високо ниво – той е просто един от чуждите езици, които се преподават в България.

Москва трябва да осъзнае, че на територията на СОК Камчия има истинско съкровище, което през последните години е било заровено и което „трябва да бъде извадено от златния варненски пясък и да стане достъпно за всички московчани и за целия свят”.

Първоначално комплексът беше създаден като територия на руския език и сега трябва да се превърне в център за повишаване на квалификацията, за научни проекти и образование на руски език за целия балкански регион. Той е удобен и от географска гледна точка, тъй като е по-лесно да се до Варна, отколкото до Москва или Санкт Петербург, подчерта Маргарита Русецкая.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)