Ръководството на Българска федерация по шах подаде оставка

Ръководството на Българска федерация по шах подаде оставка

Снимка БГНЕС, архив

„В името на шахматното единство и на възможността за получаване на пълноправно членство в международните структури (ФИДЕ и ЕШС) взехме единодушно решение за оптимизиране на управленската структура на „Българска федерация по шахмат 2022“, удовлетворявайки, но не приемайки внушенията, с които се спекулира пред международната шахматна общественост и в публичното пространство у нас, подаваме колективна оставка“.

Това обяви ръководството на БФШ 2022 в открито писмо до медиите.

По-рано тази седмица стана ясно, че водената от Васил Антонов организация ще проведе общо събрание на 13 декември в Плевен, на което ще бъде гласувано освобождаването на цялото ръководството и след това избирането на нови ръководители. „Мотивът ни е породен от гореизложените обстоятелства и по-конкретно липсата на адекватна държавна подкрепа. С тази оставка ние категорично настояваме за адекватност, законосъобразност, прозрачност и достойно финансиране на шахмата у нас чрез единствената организация, имаща законно право на такова финансиране – „Българска федерация по шахмат 2022“, допълват от БФШ 2022.

В писмото си от БФШ 2022 също така отправят критики към „Българска спортна федерация по шахмат“, която заведе българските шахматистки на Европейското отборно първенство в Будва, където Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева спечелиха историческа титла. От БФШ 2022 също така изразяват недоволство към изявление на спортния министър Димитър Илиев и председателя на Спортната комисия към Народното събрание Небие Кабак.
 

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)