Ръкостискането по-заразно от целувката?

Изследване на британски учени от университета Кардиф установило, че 57% от хората не биха целунали човек, който страда от настинка. Не се отказвайте така лесно от целувките, съветват учените.

[ad id=“263680″]

В изследването им, поръчано от производителите на препарата Отривин, участвали 1000 британци. То доказало, че вирусът се разпространява чрез секрети, а не чрез слюнка. 86% от анкетираните признали, че предпочитат да се държат за ръце с простуденият си партньор. Само че заразата по този начин е далеч по-лесна, тъй като микробите остават по пръстите, с които човек после търка очите и носа си, пише The Daily Mail.

[ad id=“218001″]

21% от участниците не биха се съгласили на втора романтична среща, ако на първата партньорът е бил с хрема. 79% не биха повторили срещата, виждайки как партньорът им си бърше носа в ръкава. Повече от половината разпитани – 59%, не биха продължили отношенията си с човек, който на първата среща е ял с отворена уста. Цели 34% пък потискали кашлицата, а 32% – кихането в името на любовта.

Жените се страхували повече от заразата – 70% от тях не се целували с настинал мъж, за разлика от мъжете, където този процент е 44%. 22% от анкетираните не биха легнали в едно легло с простуден партньор. А от целувките не се отказвали 46% от анкетираните.

[ad id=“218548″]

Много хора не знаят как се предават грипните и простудни вируси и по този начин поставят себе си и своя партньор в риск. Разпространението на инфекцията може да стане чрез заразен човек, който се намира в тесен и продължителен контакт със здрави хора, кашля и киха срещу тях, или просто им предава микробите чрез ръкостискане.

 

 


image0 (9K)