Ръстът на цените на жилищата в Стара Загора е четвърти в страната

Спрямо останалите градове от България, ръстът на цените на жилищата в Стара Загора е четвърти в страната след София, Пловдив и Варна, според актуални данни от началото на 2022г. Това стана ясно по време на бизнес дискусията на Imoti.net, която се проведе в града на липите на 22 юни, в хотел „Верея“. Темата на събитието беше „За по-добра среда на живот в Стара Загора“, на което водещ беше Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

Най-търсените райони в града са Аязмото и Центъра, където средните цени на жилищните имоти надхвърлят 1000 евро на кв.м. Това стана ясно от анализа на гл. ас. д-р Мирослав Владимиров от ЕРА недвижими имоти по време на експертната работна среща. Големият интерес към новото строителство в града предизвиква и растящите цени на имоти „на зелено“. При закупуването на жилища старо строителство цените на имотите поставят Стара Загора на трето място след София и Пловдив.

През последните 6 години ръстът на цените на жилищата у нас е 46% при средно 42% за страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество. „На пазара на недвижими имоти не се случва нищо странно и цените се движат балансирано“, допълни д-р Владимиров. По негови думи дългосрочните проблеми пред пазара на недвижими имоти у нас са негативните демографски тенденции и ниският икономически растеж, който от години не надхвърля 4%.

По време на бизнес дискусията на Imoti.net Даниела Иванова от Пощенска банка коментира, че ръстът на усвоените жилищни кредити през 2021 г., спрямо 2020 г., е 31%, а през първото тримесечие на тази година ръстът е 63% в сравнение със същия период на изминалата година. Кредитополучателите в Стара Загора финансират с кредит до 70% от стойността на имота, като това са предимно млади семейства с добри доходи и образование.

Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria, запозна аудиторията с актуалните европейски дигитални решения в полза на агенциите за недвижими имоти. В по-голяма степен те са за продажба на имоти и в доста по-малка за наемането им. От около 90 дигитални решения за агенции за недвижими имоти оригиналните български са само 4 срещу 44 във Великобритания. Приоритетно решенията за агенции за недвижими имоти са в областите системи за бизнес управление и онлайн подписване на договори, както и за създаване на уебсайтове и тяхната оптимизация в търсачките.

Бизнес дискусиите се осъществяват в унисон с цялостната мисия на водещия сайт за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2022 г. се провеждат за седма поредна година и отличиха най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2021 година.

Генерален партньор на „Годишни награди на Imoti.net“ е Пощенска банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи. Събитието се провежда с подкрепата на BulgarianProperties, ERA недвижими имоти, ЗАД „Армеец“, Сандер Корект недвижими имоти, Явлена недвижими имоти, Софконсулт и FREYWILLE. Официален автомобилен партньор на събитието: Порше София Изток и Volkswagen.

Институционални партньори са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BusinessGlobal, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!


image0 (9K)