Ръст на заплатите през тази година – Варна и Бургас стопяват разликата със София

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина от годината в страната с поне 10%. София, Варна и Бургас ще са регионите с най-големи увеличения, следвани от Пловдив. Това са част от изводите на изследване на МanpowerGroup България, за които разказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие в МanpowerGroup България.

Анкетата за настроенията за повишаване на заплатите и допълнителни придобивки е направена сред 513 предприемачи.

Почти половината от работодателите възнамеряват да увеличат заплатите до 20%, като 2% прогнозират по-голям ръст. „Не виждаме никъде тенденция за намаляване, макар и половината компании да не планират увеличение. Това се дължи на отварянето на икономиката, нов бизнес, който идва в страната, и на недостига на кадри – това са тенденции и от минали години“, посочи Стоева. 

Още по темата

Тя съобщи, че има сериозен рестарт на търсенето на работна ръка във всички сфери след вдигането на мерките заради пандемията.

„Най-високо е то в сектори като IT, производство, здравеопазване и фармация – тук от много дълго време има недостиг и се говори за внос на кадри. В тези сектори повишаването на възнагражденията се получава по естествен път“, обясни Мария Стоева.

По думите й инфлацията поражда и искания сред служителите за по-големи заплати.

„Това е риск за работодателите заради неизвестните около възможностите за нова вълна на коронавируса. Много от тях се стремят да вземат максимума от своите служители, коментира Стоева. – Така добавената стойност от работещите в една компания може да се увеличава заради автоматизация на процесите, например, като увеличеното качество на работа води до ръст на възнагражденията.“

Експертът от МanpowerGroup България предупреди, че очакваното покачване на заплатите няма да е повсеместно, а ще обхване определени групи служители в различни компании.

По градове и региони София, Варна и Бургас са с най високи очаквания, следвани от Пловдив.

„Това е хубава тенденция. Виждаме да се стопява разликата, особено в определени сектори, между София и останалата част на страната. Все още има разлика и тя ще е факт за дълго време, но започва да намалява заради инвестициите във Варна и Бургас“, каза Мария Стоева.

Тя обърна внимание на факта, че работодателите не увеличават броя на служителите, но очакват от тях да изпълняват по-качествено работата си, откъдето идва и намерението за увеличение на възнагражденията им.

Според експерта над 70% от анкетираните нямат планове за съществени промени в допълнителните придобивки, а останалите планират увеличение.

„Компаниите започват да дават на служителите си избор от придобивки от предварително подготвени списъци – така работещите сами могат да преценят от какво имат нужда в един определен момент“, каза Стоева и определи това като положителна тенденция.

В коментар за очакванията за завръщането в офисите, тя заяви, че дори в една компания може да съществува различно мнение между работниците – дали да се въведе хибриден модел, дали да им пълно връщане или да се продължи с отдалечената работа.

„В някои индустрии дистанционната работа не е опция. В сектора на услугите и IT се говори за хибриден модел и много от работодателите ще дават на служителите да избират“, смята експертът.

Запитана за проблемите на компаниите да задържат служители, Стоева коментира, че по-голямата заплата не означава, че работниците задължително ще бъдат задържани.

„Компании, които имат добре установени процеси и в които има добавен смисъл за работещите, нямат проблеми със задържането на кадри“, подчерта тя.

Повече за настроенията на пазара на труда, очакваният на работодателите, добрите практики за намиране и задържане на работа може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Източник: https://www.investor.bg/

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!