САЩ и Русия обсъждат среща между Байдън и Путин

Националният съветник по сигурността на САЩ Джейк Съливан обсъди с руския си колега Николай Патрушев възможността за провеждане на конференция с участието на президентите на двете страни Джо Байдън и Владимир Путин след ескалацията на напрежението между Вашингтон и Москва.

Това обяви говорителката на Националния съвет за сигурност на САЩ Емили Хорн. Съливан и Патрушев, който е секретар на Съвета за сигурност на Русия, са обсъдили в телефонен разговор въпроси от регионално и глобално значение и са се съгласили да поддържат връзка.

Изявлението на Емили Хорн става факт, след като Кремъл съобщи, че Путин планира да участва в конференцията за климатичните промени, организирана от САЩ по-късно тази седмица.

Патрушев и Съливан са обсъдили възможни посоки за развитие на отношенията между двете страни, обяви Съветът за сигурност на Русия в изявление, цитирано от руските информационни агенции.

Байдън е предложил да се срещне с руския си колега на живо. Путин все още не е съобщил дали ще приеме.

През март Байдън покани руския президент и други световни лидери на виртуална конференция за климатичните промени на 22-23 април. Оттогава обаче напрежението между Вашингтон и Москва достигна нови нива на ескалация, след като Байдън наложи на Русия санкции за кибератаки, намеса в президентските избори и заплахи срещу американски войници в Афганистан.

Други фактори, които може да осуетят участието на Путин в конференцията, са влошеното здраве на критика на Кремлин Алексей Навални, струпването на руски войски по границите на Украйна и Крим и твърденията за руско участие в избухването на военен склад в Чехия през 2014 г.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)