САЩ предупредиха, че има опасност от въздушни удари над Украйна

Федералната въздухоплавателна администрация на САЩ препоръча на американските авиокомпании да летят с повишено внимание над някои райони на Русия и Украйна. Това става ясно от разпространени от ведомството две въздушни директиви известия (NOTAM), научи ЗАРАТА от dnes.dir.bg.

Препоръчва се повишено внимание при полети „към, от, в пределите ли на и над“ районите за полетна информация (РПИ) Киев, Днепър (бившия Днепропетровск) и Симферопол, а също и за разположените на 100 морски мили от тях области на районите за полетна информация Москва и Ростов на Дон.

И двата документа се издават във връзка с „възможни рискове за безопасността на полетите, свързани с изострянето на регионалното напрежение между Русия и Украйна, които потенциално могат да доведат до трансгранични стълкновения без предварително уведомяване, повишена военна активност и/или конфликт“.

И двете известия се отнасят до всички американски въздушни превозвачи и търговски оператори.

Районът за полетна информация представлява въздушно пространство с определени размери, в пределите на което се осигурява полетно-информационно обслужване и аварийно оповестяване.

На брифинг за журналисти днес прессекретарят на Пентагона Джон Кърби изрази позиция, че спирането от Русия от 24 април до 31 октомври на преминаването на чуждестранни военни и държавни плавателни съдове в редица райони на Черно море е опит за дестабилизация на Украйна.

„Това ще бъде пореден пример за продължаващата кампания за подриване и дестабилизация на Украйна. Призоваваме Русия да прекрати преследването на съдове в региона и струпването на сили по границата с Украйна и в Крим“, каза той.

Кърби добави, че САЩ потвърждават непоколебимата си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите граници, включително в териториалните й води.

Говорител на Държавния департтамент на САЩ пък заяви, че искането на Русия десет американски дипломати да си заминат в отговор на експулсирането от Вашингтон на същия брой руски дипломати за предполагаема зловредна дейност е изострящо напрежението и предизвикващо съжаление.

„Не е в наш интерес да влизаме в цикъл на изостряне на напрежението, но си запазваме правото да отговорим на всяка руска ответна мярка срещу САЩ“, каза говорителят.


image0 (9K)