Светлин Танчев: Избори ще ни струват 150 млн. лв.

Светлин Танчев: Избори ще ни струват 150 млн. лв.

„Наскоро НСИ докладва инфлация 16,9%, което показва, че нямаме връщане на инфлацията, но имаме пик, в който се задържаме за разлика от Америка и Европа, където виждаме трети пореден месец в спадане на инфлацията. Навсякъде на Запад осъзнават, че инфлацията се бори с оскъпяването на парите, вдигане на лихвени проценти, уволняване на хора. Тук всички мерки, които се предлагат, са проинфлационни“, заяви икономистът Светлин Танчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него правителството по-често прибягва до популистки мерки и единственият начин да се вдигнат доходите на хората е да изберат в каква посока да се преквалифицират и да имат някакви познания, да придават стойност на продуктите, с които се занимават.

„В последните 10 години в България се зароди средна класа и тя не дойде, защото правителството нещо е направило, а защото фирмите станаха по-конкурентни, излязоха на чужди пазари и могат да предлагат по-добри заплати“, поясни Танчев за Bulgaria ON AIR.

„Лихвата е цената на парите. Щом се вдига лихвата, цената на парите започва да пада и така се свива инфлацията. Трябва да се оскъпят парите. Тези пари, които се напечатаха покрай Ковид, сега трябва да се извадят от икономиката, защото тя прегря“, категоричен е Танчев.

Той обясни, че избори струват около 110 млн. и това са стари данни, а сега цифрата вероятно достига 150 млн. лв. и добави: „Нашата сметка от избори за година и нещо е близо милиард. Ако го бяхме канализирали в други сфери, по-адекватно да се управлява кризата, може би по друг начин щяха да се усещат нещата“.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)