„Сега имаш всичко“. Путин изненадващо посети Мариупол

"Сега имаш всичко". Путин изненадващо посети Мариупол

Руският президент Владимир Путин е направил необявено посещение в украинския пристанищен град Мариупол, съобщи Кремъл на 19 март.

Путин е летял с хеликоптер до югоизточния град, който е разрушен в тежки боеве, на „работно посещение“, съобщават руските държавни медии. Той е посетил различни обекти в града, сам е карал колата и е разговарял с жителите, се казва в съобщенията.

image0 (9K)

На видео показано по държавната телевизия се вижда как Путин разговаря с хора пред новопостроени блокове в тъмната част на деня. „Владимир Владимирович, имам рожден ден 15 дни след вас, също на 70, но останах без нищо“, каза на Путин възрастен мъж. „А сега имаш всичко“, прекъсна го жена.

Посещението беше порицано от градски съвет на Мариупол в изгнание, който подчерта пълното разрушаването на града заради решението на Путин да нахлуе в Украйна.

„Международният престъпник Путин посети окупирания Мариупол. Той наблюдаваше „възстановяването на града“… през нощта. Вероятно, за да не види на дневна светлина града, унищожен от неговото „освобождение““, се казва в съобщение на градския съвет в Телеграм.

Посещението идва ден след като Путин посети Крим, за да отбележи деветата годишнина от незаконното анексиране на полуострова от Русия от Украйна.

Непросредствено преди посещението на Путин в Мариупол Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест срещу него заради „депортирането“ на украински деца. Според МНС заповедта означава, че Путин може да бъде арестуван, ако влезе в някоя от 123-те държави членки на съда.

Кремъл заяви, че заповдта е невалидна, тъй като Русия не е в юрисдикцията на МНС. Украйна също не е член на МНС.

Русия започна непровокираната си инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година. Сраженията за Мариупол, в Донецка област, започнаха през февруари. Градът беше превзет през май след продължителна обсада.

ООН изчисли, че 90% от жилищните сгради в Мариупол са силно повредени или разрушени при руската инвазия и че 350 000 души са били принудени да напуснат града.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

(Visited 40 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!