Селце в Швейцария предлага 25 000 долара на млади хора да се заселят в него

Швейцарското селце Албинен ще предлага по 25 000 швейцарски франка (25 000 долара) на млади хора, които се заселят в него. Така местните се надяват да спрат обезлюдяването. Този проблем засяга доста планински населени места в Швейцария.

Агенцията се позовава на онлайн изданието „20 минути“. Жителите на селото подкрепиха вчера със 71 гласа „за“ и 29 този си необичаен план, макар че през последните дни, след като медиите писали за него, в селото изненадващо дошли много гости – и от Швейцария, и от чужбина, за да разпитат за подробностите. Според жителите на селцето – общо 250 души – от Италия пристигнала група хора дори с куфари, очаквайки да получат обещаните пари.

Офертата важи при определени условия: Заселниците трябва да се под 45-годишна възраст, да си купят или построят дом за най-малко 200 000 франка и да останат поне десет години в селото.

[ad id=“263680″]

Преди гласуването кметът на Беат Йост предупредил съселяните си, че Албинен може съвсем скоро да изчезне.
„Последните 30 години изгубихме много – нямаме вече поща, нямаме училище“, казал той и предупредил, че догодина повече от половината жители на селото ще са пенсионери.

Други швейцарски села също предлагат стимули, за да се преборят със застаряването на населението и миграцията към градовете- закупуване на по-евтини парцели за строеж или обществен транспорт.

Източник: dir.bg

 

(Visited 122 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)