Сенатът на американския Конгрес решава за втория импийчмънт на Тръмп

Днес се очакват заключителни изявления и гласуване в историческия втори процес по импийчмънт срещу бившия американския президент Доналд Тръмп.

В петък в Сената на американския Конгрес адвокатите на бившия президент изложиха позициите си в продължение на три часа, след което бяха подложени на разпит от сенаторите.

За защитата на Тръмп думите към съмишлениците му преди щурма на Капитолия са защитени от първата поправка в американската конституция, гарантираща свободата на словото. За адвокатите Тръмп не е пряко или косвено провокирал към насилие или беззаконие преди атаката на Конгреса отнела живота на петима.

„Реално г-н Тръмп не е инструктирал по какъвто и да е начин тези хора да се бият или да прибягват към физическо насилие“, каза Майкъл Ти ван дер Вийн.

Една от разискваните думи от демократите в речта на Тръмп по време на процеса бе „битка,“ на което защитата отвърна с клипове, показващи демократи използвали тази дума и я описа като политическо говорене.

Беше също посочено, че процесът е партийно мотивиран.

Демократите в своята си част заложиха на силно визуално представяне на случилото се и го обвързаха с Тръмп,

По време на четвъртия ден от процеса за импийчмънт на Доналд Тръмп в Сената демократите питаха защатита как необоснованите твърдения на Тръмп за изборни измами са радикализирали неговите привърженици. Републиканците задаваха въпроси за това дали импийчмънтът е политически спектакъл, целящ да дискредитира Тръмп. Представители и на двете партии питаха дали Тръмп е предприел действия, за да спре насилието на 6 януари.

Тази сутрин местно време Сенатът ще се събере отново и се очаква да се гласува по обвинението в подстрекаване към бунт, повдигнато на Тръмп.

За да бъде призната вината на Тръмп, 17 републиканци трябва да минат на страната на демократите. Досега само няколко умерени сенатори от Републиканската партия казаха, че имат желание да признаят вината на Тръмп. Сред тях са Мит Ромни от Юта и Лиса Мурковски от Аляска.

Същевременно допитване на телевизия Си Ен Би Си показа, че 54 процента от анкетираните са за това Тръмп да се оттегли напълно от политиката. В допитването са участвали около 1000 пълнолетни американци и то е проведено от 2 до 7 февруари.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)