Сентену от ЕЦБ: Инструментът на банката няма да има целеви спред на доходността

Сентену от ЕЦБ: Инструментът на банката няма да има целеви спред на доходността

Снимка: Bloomberg L.P.

image0 (9K)

Новият инструмент на Европейската централна банка (ЕЦБ) срещу фрагментацията на облигационните пазари в еврозоната ще покаже решителността на регулатора да се бори срещу този риск. Това коментира членът на Управителния съвет (УС) на ЕЦБ и председател на Португалската централна банка Марио Сентену, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Миналата седмица ЕЦБ свика извънредно заседание, след като доходността по 10-годишните италиански държавни ценни книжа надмина 4% за пръв път от 2014 г. – сигнал, че инвеститорите не са убедени, че ЕЦБ може да повиши разходите по заемите и едновременно с това да държи под контрол доходността на облигациите на най-уязвимите членове на региона.

След заседанието регулаторът пое ангажимент да ускори работата по създаването на инструмент, който да пребори фрагментацията на пазарите. Според лица, запознати със ситуацията, той би трябвало да е готов за следващото заседание на ЕЦБ, което ще се състои на 20-21 юли.

„Новият инструмент на ЕЦБ ще покаже решителността ѝ да пребори риска от фрагментация, но няма да има цел за конкретен спред на доходността“, обясни Сентену.

https://www.investor.bg/

(Visited 16 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!