Сесията на Wall Street започва с ръст в очакване на протоколите на Фед*

Сесията на Wall Street започва с ръст в очакване на протоколите на Фед*

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските борсови индекси започват без съществена промяна търговията в сряда, докато инвеститорите очакват публикуването на протоколите от заседанието на Федералния резерв по-рано този месец, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 50,99 пункта към стойността си и достига ниво от 31 995,34 пункта. Широкият измерител S&P 500 е нагоре с 0,46% до ниво от 3961,67 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредва с 0,71% до 11 343,88 пункта.

Инвеститорите очакват протоколите от последното заседание на Федералната комисия за отворения пазар, които трябва да бъдат публикувани по-късно днес. На заседанието си на 4 май Фед повиши лихвите с половин процентен пункт, а председателят Джером Пауъл заяви, че инфлацията е „твърде висока и разбира затрудненията, които тя причинява“. „Предприемаме бързи действия, за да забавим отново инфлацията“, допълни той.

„Фед е ангажиран с пътя на затягане на лихвите и на количествената политика в краткосрочен план с цел смекчаване на търсенето и забавяне на инфлацията, без да предизвиква рецесия“, коментира Рос Мейфийлд, анализатор на инвестиционните стратегии в Baird.

Книжата на Dick’s Sporting Goods поевтиняват с 3%, въпреки че тя надмина очакванията за печалбата и приходите си през първото си фискално тримесечие. В сряда компанията за търговия на дребно понижи прогнозите си за годината на фона на ускоряващата се инфлация и продължаващите предизвикателства пред веригите за доставка.

Компаниите за търговия на дребно обявяват слаби отчети от миналата седмица, което привлече вниманието на инвеститорите, наблюдаващи как компаниите се справят с главозамайващата инфлация.

Цената на акциите на Nordstorm се повишава с над 8% в сряда, след като компанията за търговия на дребно надмина очакванията за приходите си от продажби и повиши прогнозите си за цялата година.

Инвеститори и анализатори отбелязват, че продължаващите затруднения пред компаниите за търговия на дребно отразяват промени в търсенето на потребителите към услуги вместо към стоки и някои отбелязват, че акциите им може да бъдат наказани прекомерно заради резултатите им.

В другите сектори книжата на Intuit поскъпват с над 5%, след като технологичната компания обяви по-добри от очакванията печалба и приходи за тримесечието и повиши прогнозите си за настоящото тримесечие. Технологичният сектор поведе пазарните загуби в предходната сесия след предупреждение за забавяне на растежа от социалната мрежа Snap.

Компанията за жилищно строителство Toll Brothers също обяви тримесечни резултати, които надминаха очакванията на анализаторите и тласнаха книжата ѝ нагоре с над 3%. Lennar, D.R. Horton и Pultegroup също са сред компаниите с най-голямо поскъпване на книжата в S&P 500 в сряда.

Трейдърите ще продължат да наблюдават отчетите тази седмица, за да видят как се справят компаниите с инфлационния натиск. Snowflake и Nvidia трябва да обявят тримесечните си отчети след края на борсовата търговия.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства до съответно 2,765% и 2,986%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,35% до 102,2 пункта. Еврото поевтинява с 0,55% до 1,068 долара, а паундът прибавя минималните 0,01% до 1,253 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпват с 0,34% до 127,4 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава, подкрепена от затегнатото предлагане и перспективите за повишаване на търсенето в летния сезон в САЩ, най-големия потребител на суров петрол в света.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент с доставка за юли поскъпват за пета поредна сесия, като прибавят 1,24 долара до 114,81 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI с доставка за юли прибавят 1,46 долара към стойността ди до 111,23 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,6% до 1853,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17 ч. българско време. 

https://www.investor.bg/


image0 (9K)