Сестрата на Наско Скатов: Беше момчето, което говори с планината

„Надявам се хората да запомнят Наско като човек, който се опита да промени света. Наско ни направи по-добри“, каза сестрата на покойния алпинист Нели Димитрова, предаде Би Ти Ви.

Припомняме, че Атанас Скатов загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2. Атанас Скатов беше първият и единствен българин, изкачил 11 пъти връх над 8000 метра. Първият българин, успял да завърши проекта „Седемте континентални първенци“ за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата. Сега планината опустя.

image0 (9K)

„Наско беше толкова автентичен, неподправен. С едно огромно сърце. Момчето, което говореше с планината, с морето. Той беше изпълнен с обич към хората, природата, към целия свят. Аз се уча от него, макар да съм с три години по-голяма“, каза Нели Димитрова.

„Все още се опитвам да се осъзная. За мен той още е жив – със своите идеи, с делото си, с това, което започна и правеше през последните десет години“, коментира тя. Тя разказа за каузата на Скатов – да научи хората и да ги провокира да живеят по-природосъобразно.

Атанас Скатов и каузата, която го водеше към покривите на света

„Той съумя да го свърже това с неговия личен пример като височинен алпинист и да мотивира хората“, казва Димитрова. По думите й Атанас Скатов е бил голям родолюбец, като промяната настъпва при първото му преминаване на маршрута Ком – Емине.

„Той казваше, че тази коренна промяна да остави професията си и да се занимава с друго е станала точно тогава – след тази интензивна ситуация на общуване с природата“, спомня си сестра му. Скатов неведнъж е казвал, че едно от най-големите му вдъхновения е баща му. Той посвещава изкачването на връх Лотце именно на него.

„Ние имаме щастието да имаме прекрасни родители и семейство. Майка и баща, които винаги са ни подкрепяли, давали са ни свободата да се развиваме като личности, подкрепяли са ни“, казва Димитрова.

Майката на Наско Скатов: Ако не мислеше, че ще успее, нямаше да тръгне

Покойният алпинист е бил изключително духовен и вярващ.

„Винаги е казвал, че така се чувства по-близо до Бог, до силата, която е над нас – хората. Това, което е създало Вселената. Беше изключително вярващ“, спомня си сестра му. Нели Димитрова казва, че Атанас Скатов е имал много мечти и именно те са го движели.

„Той имаше готови проекти, които не бяха само негови собствени, а винаги бяха свързани с останалите хора, с човечеството, и винаги със стремежа да направи нещо и за другите. Той се чувстваше като човек, който не живее за себе си, а за останалите.

Годеницата на Скатов: Прибираме се заедно, но не така си го представях

Алпинистът ще бъде погребан в неделя в родния си град Сливен. Опелото и поклонението ще бъдат в 12.30 часа в Централна църква „Св. Димитър“ – Сливен.

 

(Visited 8 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!