СЗО е открила повече от 80 случаи на маймунска шарка в 12 страни

Световната здравна организация (СЗО) е установила повече от 80 случаи на маймунска шарка в над 12 страни. Под наблюдение са и още 50 случаи, за които от организацията не съобщават къде са открити.

Заразата вече беше потвърдена в 9 европейски страни, както и в САЩ, Канада и Австралия. Маймунската шарка се среща най-често в Централна и Западна Африка. Това е рядка вирусна инфекция, която протича със средна тежест за човешкия организъм и се преодолява за няколко седмици, пише Би Би Си като цитира представители от Националната здравна система на Великобритания (NHS).

Вирусът не се разпространява лесно между хората и не представлява голяма заплаха за населението. Срещу него не съществува специфична ваксина, но тази срещу едрата шарка предоставя до 85% защита.

Европейските страни, в които бяха потвърдени случаи на заразата досега, са Великобритания, Испания, Португалия, Германия, Белгия, Франция, Нидерландия, Италия и Швеция.

СЗО определи проявите като „атипични“, тъй като се случват в райони, в които появата им е рядка. От организацията подчертаха, че работят със здравните власти на всяка от засегнатите страни и предупреди срещу стигматизирането на определени социални и етнически групи, които могат да се окажат по-силно повлияни от заразата.

СЗО все пак изрази притеснение, че въпреки ниската заразност, с началото на летния сезон и големите събирания на хора по време на почивки, партита и фестивали, разпространението може да се увеличи. Някои от европейските правителства вече започнаха запасяване с ваксини срещу едра шарка.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .


image0 (9K)