СЗО с нови препоръки за маските

Световната здравна организация публикува днес нови разпоредби за носене на предпазни маски и съветва това да се прави в случай на силно разпространение на новия коронавирус и ако е трудно да се поддържа физическа дистанция, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Като се има предвид промяната в данните, СЗО съветва правителствата да насърчават широката общественост да носи маски, когато разпространението е голямо, а спазването на физическата дистанция е трудно, например в обществения транспорт, в магазините и на други затворени или често посещавани места“, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на виртуална пресконференция.

„На второ място, в райони, където се наблюдава разпространение на коронавируса, препоръчваме лицата на възраст от 60 години нагоре и тези, които страдат от предходни заболявания, да носят медицинска маска, в ситуации, когато физическата дистанция не е възможна“, каза Тедрос.

Освен това, в зоните на силно разпространение на коронавируса, СЗО препоръчва всички работещи в клинични сектори на лечебни заведения да носят медицинска маска, докато досега това се препоръчваше само за персонал, който се грижи пряко за пациенти с Ковид-19.

„Това означава например, че когато лекар прави обиколка в кардиологично отделение или в отделение за палиативни грижи, където няма потвърдени пациенти с Ковид-19, той все още трябва да носи медицинска маска“, обясни генералният директор на СЗО.

Той подчерта, че тези нови указания са били разработени след проучване на наличните данни и консултации с много експерти и граждански организации.

Тедрос подчерта също, че самите маски не защитават от вируса, причинил пандемията от Ковид-19.

СЗО набляга на това, че маските са само едно от редица средства, които могат да намалят риска от широко разпространение, предаде Ройтерс.

Организацията подчертава, че маската не трябва да създава измамно чувство за защита.

„Съветваме правителствата да насърчават хората да носят маски, и то маски от плат, т.е. немедицински маски“, каза в интервю за Ройтерс водещият технически експерт на СЗО по Ковид-19 Мария ван Керкхов.

Разполагаме с нови научни открития, добави Ван Керкхов. Сега имаме доказателства, че ако това се прави по правилния начин, то може да осигури бариера… за потенциално заразни капчици“.

Тедрос каза, цитиран от ТАСС, че „маските трябва да се състоят поне от три слоя от различен материал“.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)