СИК чака разяснения от ЦИК за броенето на разписките

Представители на Секционни избирателни комисии искат разяснения във връзка със снощното решение на ЦИК всички разписки от машинното гласуване да бъдат преброени след края на утрешния изборен ден.

Реакциите и в Хасково са нееднозначни, предава кореспондентът на БНР в региона.

Много от членовете на Секционните избирателни комисии не бяха запознати със снощното решение на ЦИК да се извършва броенето на контролните разписки.

„Смятам, че е напълно излишно преброяването на разписките, защото на предните избори бяха избрани определени комисии да броят – имаше преброяване, нямаше разминаване в разписките и в протоколите и това е излишно натоварване на комисиите“, коментираха членове на СИК от Хасковско.

 „Нещото, което ние можем в последния момент да направим, защото вие знаете – решението на ЦИК излезе снощи късно, е, днес всички колеги са инструктирани, когато се раздават материалите на секционните избирателни комисии, на всяка комисия да се казва, че ще има 100% преброяване на контролните разписки“, коментира Веселина Тенчева, председател на Районната избирателна комисия в Хасково.

В Плевен също са изненадани от решенето на Централната избирателна комисия за стопроцентово броене на разписките.

Машинно гласуване с по две устройства ще има в една пета от секциите в Плевенска област.
В 272 секции в областта ще се гласува с 1 машина, а с по две – в 72 секции, каза председателят на РИК Василка Митева.

„По принцип и за нас решението на ЦИК от снощи е изненада, защото преди това имаше друго решение. След това имаше произнасяне на ВАС, но щом като ЦИК е решила така, хората трябва да се съобразят. Дали ще ги затрудни – възможно е, защото иначе биха свършили много по-рано. Щом са такива изискванията, ние сме длъжни да се съобразяваме“, каза Митева.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)