Симеонов обвини журналисти, че не са изнесли в публичното пространство скандала между Божков и съдружниците му

„Не трябва да подценяваме информацията за вътрешно-фирмения скандал между оператора на най-големите лотарийни игри Васил Божков и неговите съдружници от семейство Найденови. Трябваше да се изнесе тази информация. Хората, които са упражнявали контрола, са били зависими.

Това е конкретно Комисията по хазарта. Там става въпрос за много сериозни корупционни зависимости. Това каза по БНТ председателят на НФСБ Валери Симеонов.

„В целия свят има корупция, въпросът е да има ефикасна борба срещу нея. Всичко може да излезе. Защо не очаквате, че може да излезе някой телевизионен водещ? Или смятате, че телевизионните водещи не са корумпирани?“, попита Симеонов.

„Зная за корумпирани телевизионни водещи. Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, на които им е казано на 15 декември цялата история на Найденови и за престъпната схема на Божков с ощетяване на държавата със стотици милиони, и те са мълчали!? Аз бих пратил прокуратурата при тях, да ги разпита”, заяви той.

„Има закон, има Наказателен кодекс. Всеки, който знае за престъпление, е длъжен да докладва на съответните институции. Защо не са го направили? Естествено, че не са го направили”, каза още Симеонов, допълвайки, че не е проверил дали някой от споменатите от него журналисти е подал сигнал.

„Бяха изнесени данни за злоупотреба с невнасяне на данъци в размер към онзи момент между 210 и 260 млн. лв. за периода от началото на тези лотарийни игри. Виждате, че напоследък Агенция „Държавна финансова инспекция“, както и данните от финансово министерство, говорят за 3-4 пъти по-голям размер на нанесени щети на държавния бюджет. Това даде основания аз да внеса този втория законопроект и самата ситуация помогна много”, каза още той.

По думите му Законът за хазарта е бил приет почти без дебати, защото е назрял моментът за него. Според него последното ниво на корупцията в тази сфера е Комисията по хазарта и няма смисъл да се търси по-нагоре, както намекна Васил Божков.

“Законът за хазарта е един от малкото законопроекти в Народното събрание, който мина без нито едно изказване, което означава, че и управляващите, и опозицията, всички са убедени, че е време за един такъв закон”, сподели Симеонов.

Симеонов коментира и забраната за влизане в Съединените щати на съдия Андон Миталов.

“Прокуратурата задължително трябва да изисква информация от Американското посолство, на какво основание е отправило упрек за корупция”, каза той по темата.

По думите му България е най-заинтересована да изясни този случай и да наложи съответното наказание.

“Защото Америка просто забрани достъпа на него и неговото семейство, което не е наказание. Нека да видим каква е тази корупция, в която е участвал”, каза Симеонов.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!