Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев сядат на подсъдимата скамейка

Състав на специализирания наказателен съд даде ход на делото срещу бившите министри от кабинета „Борисов 2“ Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и издателя Иво Прокопиев, обвинени за продажбата на 33% от държавния дял на ЕВН. Според спецмагистрати няма основания за спиране или прекратяване на делото, съобщи „Труд“.

Защитата поиска обвинението да бъде върнато на прокуратурата заради неясноти и противоречия в обвинителния акт. Подсъдими са Дянков, Трайков и Прокопиев и още трима служители на Прокопиев в дружеството „Булброкърс“ – Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Бившият министър на финансите Симеон Дянков и Иво Прокопиев са обвинени за длъжностно престъпление, от което са настъпили близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери.

Пред спецмагистратите Дянков, Трайков и Прокопиев заявиха, че не разбират обвиненията срещу тях. „Категорично не разбирам обвинението, защото има противоречия. Излиза, че аз съм обвинен, че съм защитил държавния интерес“, каза Дянков.

Трайков също посочи, че не знае в какво е обвинен. „Преди известно време лице на властови позиции ми даде яснота защо съм в тази зала, но това няма нищо общо с обвинителния акт“, добави бившият енергиен министър.

Прокопиев от своя страна определи делото като поръчка и го нарече фарс. „Ние сме жертва на политическа репресия“, убеден е издателят.

Спор имаше и дали да бъде приет гражданския иск, заведен от Министерството на финансите. Според защитата той щял да затрудни делото, а освен това не може да има солидарен иск, без да има обвинение за съучастие.

Адвокатите по делото твърдят и че сумите в обвинителния акт са различни от претендираните от ведомството щети.

Спецсъдът обаче прие иска, тъй като отговарял на изискванията на закона и нямало да забави процеса. Следващото заседание по делото ще бъде на 5 март, за когато ще бъдат призовани и разпитани свидетели.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.