Сирийският град Алепо, за който се бият ислямистите и Асад, някога се е наричал Берое – като Стара Загора

Халеб (с ударение на «а» на арабски) е град, който по площ и население е два пъти по-голям от София (близо 2 400 000 души към 2004 година).

Намира се в северната част на Сирия и е главен град на едноименната провинция.

Халеб е може би най-старият постоянно населяван град на земята. Разкопки показват възраст от над 6000 години п.н.е.

Бил е столица на множество древни царства като Еблиатското, Аморейското, Асирийското, Нововавилонското и т.н.т и е покоряван от различни нашественици като гърци, римляни и византийци.

Гърците са наричали града Берое, както Стара Загора. За пръв път арабите стъпват в Халеб през 637 година.

Завладян е от кръстоносците за кратко през 10 век. През 1138 година градът е сринат от зверско земетресение, при което загива почти цялото население от над 230 000 души.

През ХVІ век Халеб влиза в пределите на Османската империя, като става третия по големина град след Истамбул и Кайро. Столица е на Велика Сирия.

Основното население на Халеб са мюсюлмани (араби и кюрди), но има и много християни (маронити), както и арменци и гърци.

Интересен факт е, че в града «преди демократизирането му» е имало 48 християнски църкви. Какво има сега ще видите на снимките по-долу.

От древни времена Халеб е център на текстилната промишленост.

Ще вметна, че голяма част от стоките с които търгувам ми ги доставяше от там моя много важна партньорка, женена за сириец.

Нямате си представа какво невероятно разнообразие от галантерия се произвеждаше в тоя град — изумителни неща. Доста добра търговия вървеше покрай сирийската стока. Може да се каже, че съм лично засегнат от натрапената гражданска война там. С часове мога да ви разказвам за стандарта, за възпитанието на децата и въобще за благополучието на тоя град от първа ръка.

Най-голямата забележителност в Халеб е древен замък, който се издига на платото в центъра на града (напомнящ много на Акропола в Атина), както и покритият централен пазар на града с обща дължина на галериите над 13 километра.

За Халеб (Алепо) сега се водят решителни боеве и овладяването му от правителствените войски на Асад може до голяма степен да реши изхода на гражданската война в Сирия.

Да пожелаем на сирийската армия бърза победа.

На снимките ще видите Алепо ПРЕДИ и Алепо СЛЕД началото на войната в Сирия.

alepo2 alepo3 alepo4 alepo5


image0 (9K)