Скарлатина „плъзна“ из страната, липсват ли лекарства?

Скарлатина "плъзна" из страната, липсват ли лекарства?

Определени видове антибиотици, ефикасни при лечението на скарлатина, липсват в аптечната мрежа в страната. За това сигнализираха зрители на Bulgaria ON AIR. На този фон броят на заболелите се увеличава.

При лечението на скарлатината като бактериална инфекция задължително се включват антибиотици, категорични са медици. Проверка на наш екип в аптечната мрежа в София и Велико Търново обаче показа, че някои от тях са изчерпани от месеци.

„Доказаните случаи на скарлатина трябва да се лекуват по определени стандарти. Лекарите знаят това, ние изпълняваме техни рецепти – антибиотици от пеницилинов, цефалоспорини ред, локални антисептици, препарати за смучене, за гаргара – в зависимост от общото състояние на детенцето“, поясни фармацевтът Яна Узунова. По думите ѝ има проблем с доставките на цефалоспорините, заради което се търсят заместители.

Служебният здравен министър обаче отрече да е чувал за липсата на медикаменти за лечение на скарлатина.

„По принцип тя се лекува с антибиотици, а такива в аптечната мрежа имаме. Министерството положи усилия за медикаментите, които бяха с най-голям недостиг в цяла Европа и преди четири дни заредихме 27 560 опаковки Оземпик, 12 500 опаковки Fiasp, което ще задоволи пазара за следващите четири месеца“, обясни министър Меджидиев.

Според фармацевтите проблемът с дефицитните антибиотици се дължи на увеличена употреба или на занижено производство. Те признават, че изписват заместител на ефикасния антибиотик след консултация с лекарите и след тромави процедури с аптечните складове.

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов и телевизия Bulgaria ON AIR.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)