Скитникът, заподозрян за заплахите към съдия Цариградска, е задържан. Тя напомня за говорителя на Сарафов

Скитникът, заподозрян за заплахите към съдия Цариградска, е задържан. Тя напомня за говорителя на Сарафов

Полицията е задържала мъжа, заподозрян за изпращането на серия имейли със заплахи към съдия Владислава Цариградска и семейството ѝ. Това съобщиха от МВР в четвъртък вечерта.

Арестът става факт ден след изявлението на шефа на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Явор Серафимов пред Нова телевизия по-рано тази седмица, че зад заплахите стои неуравновесен психически мъж, който „води скитнически начин на живот“. Той го спомена само с прозвището му „Червения пират“. Потърпевшата оспори тази версия.

Съдия Цариградска от Окръжния съд в Плевен получи множество заплахи за убийство и осакатявания на фона на разследване на прокуратурата след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса и разкритията, които тя направи по случая.

Цариградска и колегата ѝ Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд казаха пред Висшия съдебен съвет (ВСС) още през 2020 г., че са били заплашвани от Нотариуса във връзка с разглеждани от тях дела. Тогавашният главен прокурор Иван Гешев обаче не реагира. Едва след убийството на Нотариуса в края на януари прокуратурата се активизира, а парламентът и ВСС започнаха да проучват контактите му в съдебната система.

На 19 февруари съдия Цариградска съобщи пред Нова телевизия за първата от последвалите множество заплахи. Като неин автор тя посочи ръководителя на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов. Впоследствие той отрече да я е заплашвал.

През следващите дни на имейла на съда тя започна да получава всекидневни писмени заплахи. Съдържанието им ескалира до закани с убийство срещу съпруга и децата ѝ. В момента съдия Цариградска се движи с охрана.

Междувременно Плевенската окръжна прокуратура образува проверка за заплахите на 20 февруари. А седмица по-късно Софийската районна прокуратура образува разследване за получени на нейния имейл „съобщения, съдържащи закани с убийство спрямо магистрати – съдии и следовател, и обидни квалификации, касаещи множество политици и други публични личности“.

Нито ГДБОП, нито прокуратурите в София или Плевен обаче дадоха информация дали са проверили информацията, че Цариградска е била предупредена „да се кротне“ от шефа на пресцентъра на временния главен прокурор Борислав Сарафов. Самият Сарафов също не е коментирал темата.

В същото време Цариградска даде сведения за заплахите пред разследващите, в които настоява за „комплексна оценка на всички обстоятелства, а не изолирано“ – само на заплахите, получени на имейла на съда в Плевен.

Съдията запозна и депутатите от временната парламентарна комисия за Нотариуса със съобщението на Веселин Иванов, предадено ѝ от посредник.

„Аз чакам да разбера – какво, ако не се кротна“, каза реторично Цариградска в парламента преди седмица.

Тогава тя призова депутатите от комисията да поканят на изслушване Сарафов и да го попитат за Иванов. Съдията ги посъветва да го попитат и кои са „двете определени медии“, които по собствените му думи предшественикът му Иван Гешев е ползвал, за да се образуват дела по техни публикации.

Според описаната от Сарафов схема прокурорският пресцентър е давал на тези медии информации, които те да огласят, за да може след това прокуратурата да се самосезира по тях.

Иванов оглавяваше пресцентъра и по време на Гешев. Той дори изпрати един от сигналите срещу Сарафов по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му. Въпреки това, след като Сарафов зае временно поста на Гешев, той остави Иванов да запази работата си.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036


image0 (9K)