Следващото правителство ще приеме плана за възстановяване и устойчивост на България

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че няма да внася за приемане от правителството Националния план за възстановяване и устойчивост на България, а ще остави това да стори следващият състав на Министерския съвет. Дончев направи това изявление по време на кръгла маса за бъдещето на страната, организирана от коалицията „За зелен рестарт“, съобщава БТА.

Томислав Дончев отбеляза също, че няма да има нужда от ревизия на документа, защото крайният срок за подаването му на Европейската комисия (ЕК) е до края на април. Вицепремиерът отбеляза, че в момента се работи по версия 3.0, която е в почти пълна степен на техническа готовност с предварителна оценка на въздействието и в голяма степен е съгласувана и договорена с ЕК.

„Аз бих имал законовото основание да внеса предложение на МС той да приеме тази версия на плана, след което той да бъде изпратен официално на ЕК. Не съм го направил по една проста причина – не считам, че това е почтено. Това е план, който ще се реализира следващите 5 – 6 години и не е редно едно правителство на края на мандата си да внася плана, макар че той не е правен само от правителството, а в режим на широки обществени консултации“, каза вицепремиерът. Той отбеляза, че ГЕРБ ще остави следващото правителство да направи необходимите редакции или, ако счита за необходимо, да разработи нов план.

image0 (9K)

„Говорил съм с представители на ЕК, те са в състояние да проявят известно разбиране и да удължат крайния срок, за да може следващото правителство да внесе такъв план, какъвто счита за добре. Лично аз считам, че планът отразява необходимия баланс от нуждите на всички сектори в страната, необходимият микс от политики, които да доведат до амбициозните цели, които сме си поставили на европейско и на национално ниво“, каза още Дончев.

(Visited 2 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!