След вота на недоверие: Ще има ли увеличение на пенсиите от 1 юли?

Увеличението на пенсиите от 1 юли е под въпрос, след като актуализацията на пенсионния бюджет фатално закъснява. Законът трябва да е приет до утре, а той даже не е влизал на второ четене в комисия.

„Очевидно е, че имаме доста безотговорни политици, които заради краткосрочни техни цели, пропускат важността на периода, в който живеем“, коментира банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

Още по темата

23 юни 2022 18:34

58

22 юни 2022 19:17

387

А преди второто четене на бюджета заваляха предложения за сваляне на данъци и вдигане на заплати. От „Има такъв народ“, например, предлагат намаляване на 9% на ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците, както и нулево ДДС за брашното.

„Трупане на точки, откъснато от контекста. Ако не е обвързано с цялостни планове за устойчиво развитие – по-добре да не се случва“, допълни Хампарцумян.

След поредния ден с провален от новата коалиция кворум, все по-голяма става опасността да няма актуализация на бюджета. А според някои финансисти няма нищо опасно в това тя да не бъде приета.

„След като ние не адресираме основния проблем с инфлацията да я намалим, а наливаме вода  в нея, взимайки едностранни мерки, то по-добре да не мине. Онова, което би довело до намаляване на инфлацията, е свиването на дефицитите, т.е. вместо да се планират 4-5% дефицитите, да се планира най-много 1%“, подчерта финансистът Любомир Дацов.

Освен това според него предложените мерки на правителството не са антикризисни и антиинфлационни.

„Рано или късно ще се стигне до ситуация, в която ще трябва да се вдигат данъци, ако този тип политика продължи, а тя се услажда, защото при политическа нестабилност трябват избиратели, подкрепа“, поясни финансистът.

https://www.dnes.bg/ … Натисни СПОДЕЛИ, моля!

(Visited 94 times, 25 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!