След два отказа, имаме ли шанс за Шенген?

След два отказа, имаме ли шанс за Шенген?

  Втори официален отказ получи България за влизане в Шенген. Този път пречка за страната ни се оказа Австрия. Тя се обяви против  приемането ни в Шенген, а Нидерландия потвърди негативната си оценка. Според президента Румен Радев обаче България ще има шанс за влизане в Шенгенското пространство догодина.

До дни Съветът на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС ще се произнесе окончателно дали България ще се присъедини към Шенген.

Още по темата

6 дек 2022 18:45

13

6 дек 2022 18:30

97

„Министърът на вътрешните работи даде ясно да се разбере, че Австрия няма да одобри членството в Шенген на България и Румъния. Необходимо е повече време. В Австрия имаме 75 хиляди нерегистрирани нелегални мигранти – това означава, че те са влезли през външната граница на ЕС и са попаднали във вътрешна държава, каквато е Австрия“, отбеляза австрийският канцлер Карл Нехамер.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте потвърди, че България получава „не“, но с опцията за промяна догодина.

„На този етап за България не е „не“, а е „все още не“. Ще бъде необходимо повече време поради две причини: нова оценка на Механизма за сътрудничество и проверка, а също и Механизма за верификация в Шенген. Говорих с президента Румен Радев и съм оптимист, че следващата година можем да направим стъпки напред“, поясни той.

Българският президент призова темата да не се политизира, припомня Bulgaria ON AIR.

„Моят апел към всички политически партии е тази тема да не се политизира. Този парламент трябва да приеме законите по ПВУ – които касаят съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген“, констатира държавният глава.  

Въпреки отказа на Австрия и за Румъния, северните ни съседи продължават с преговорите. Предложението България и Румъния да не бъдат разглеждани като блок страни все още е на дневен ред.

„Това, че решенията по отношение на Румъния и България не са напълно идентични, не означава, че не може да се намери удобна и за двете страни формула за решение. Отделянето е въпрос, който беше обсъждан преди и се надявам, че ще имаме положително решение и че няма да има нужда да обсъждаме тези въпроси допълнително“, обобщи президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Коментарите на европейските лидери дойдоха от албанската столица Тирана, където се проведе форумът Европейски съюз- Западни Балкани.

https://www.dnes.bg/

(Visited 72 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.